Kampanja proti homofobiji na univerzah

kampa

kampaDruštvo za integracijo homoseksualnosti je ta teden začelo s plakatno kampanjo proti homofobiji na univerzah, ki jo bodo spremljale tudi diskusije o tem vprašanju in stojnice, na katerih bodo prostovoljci delili informacije, nalepke in zloženke. Plakati bodo obešeni na stenah fakultet, študentskih domov in študentskih klubov, del kampanje pa bo potekal tudi na Facebooku.

Pri Društvu za integracijo homoseksualnosti opozarjajo, da glbt-študenti še vedno doživljajo nasilje in diskriminacijo zaradi svoje spolne usmerjenosti in da homofobija prepogosto ostaja »tihi problem«, nekaj, o čemer ne govorimo.

Akcijo je oblikovala francoska prostovoljka Angélique Marisein Evropske prostovoljne službe po vzoru podobne francoske nacionalne kampanje, ki jo je lani izvajalo francosko ministrstvo za visoko šolstvo. Za Narobe je odgovorila na nekaj vprašanj.

 

angKaj želite s to kampanjo doseči?

Lansko leto se je francosko ministrstvo za visoko šolstvo v sodelovanju z nevladnimi glbt-organizacijami odločilo, da oblikuje kampanjo ozaveščanja o problemu homofobije na univerzah. Ker sem tej kampanji sledila, se mi je porodila ideja, da enako naredimo tudi v Sloveniji. Presenetilo me je, da tega ni naredil še nihče. Zdaj, ko je prva iskrica sprožena, upam, da se bo kampanja nadaljevala naprej in da jo bodo vodili tako študenti kot aktivisti. S kampanjo seveda želimo opozoriti študente, profesorje in vse druge, da homofobična dejanja in vedenja lahko vodijo v grozljive posledice za glbt-študente, kot so na primer izolacija, depresija, samomori, neuspeh pri študiju in podobno.

Plakati na prvi pogled kažejo nasmeh in pozitivno energijo, ampak ljudje se morajo zavedati, da gre za resno vprašanje, ki je povezano tudi z javnim zdravjem. S homofobijo se soočamo vsi, tudi če mislimo, da se nas to sploh ne tiče, ker nismo istospolno usmerjeni.

Zakaj si se odločila za fakultete in ne, na primer, za srednje šole, kjer se problem homofobije zdi še večji in kjer praviloma ne razpravljajo o homoseksualnosti?

Strinjam se, da bi morali tako kampanjo pripraviti tudi za srednje šole. Pravzaprav se začne že v osnovi šoli – z zmerljivkami, z vpitjem … pa čeprav ti učenci nič ne vejo o različnih spolnih identitetah. Sama se nisem počutila dovolj veščo, da bi to naredila v srednjih šolah – izobraževanje prepuščam drugih profesionalcem in aktivistom, ki so bolj izkušeni. Zame, ki delujem v okviru Evropske prostovoljne službe in sem tu tujka, je bilo lažje dostopiti do univerz.

Ali plakati lahko spremenijo mišljenja ljudi?

Upam, da bodo ljudje ob teh plakati razmišljali. Če poskušaš preseči svoje predsodke in stereotipe, potem je dobrodošlo, če imaš na razpolago informacije in izobraževanje. Problem je namreč še vedno v odsotnosti informacij. Zato je potrebno odpravljanje homofobije postaviti kot dolgoročni cilj. Prav zaradi tega bomo med kampanjo informirali študente in profesorje, kaj je homofobija in kako se lahko borimo proti njej. Seveda pa nisem čarovnik – vse te stvari zahtevajo svoj čas. Z veseljem sem oblikovala to kampanjo in zahvaljujem se vsem, ki so mi pri tem pomagali, upam pa, da se bo kampanja nadaljevala tudi na univerzah v Mariboru in Kopru.

 

kampa21

Written By
More from Uredništvo

Skyme

petek, 9.1. V petek z gozda na obisk prihaja Skyme in njeni...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja