Obsodba nasilja na Paradi ponosa v Zagrebu

zagrebpride

zagrebprideV soboto se je v Zagrebu odvila deveta Parada ponosa. Tudi letos je potekala na Trgu bana Jelačića, kjer so si udeleženci, vpijoč »hočemo trg«, izborili, da so hodili ob tramvajski progi – v središču trga, torej – in ne na južni strani za kioski, kakor je želela zagrebška prometna policija. Ta se je namreč sklicevala na »varnostno študijo« in želela, da se paradniki pomaknejo na južni rob trga. Hkrati s Parado je potekala tudi anti-parada – protest homofobov.

Kot so v izjavi za javnost sporočili organizatorji, je varovanje Parada državljanke in državljane Hrvaške stalo na tisoče kun zaradi »petdeset fašistov in drugih proti-demonstrantov, ki s svojimi sporočili sovraštva in strahu predstavljajo nevarnost za neposredno nasilje na Paradi ponosa.« Organizatorji so hkrati sporočili, da ostro obsojajo nasilje policistov nad protestniki proti paradi. Na televiziji in spletu se je namreč pojavil posnetek, na katerem eden od policistov v glavo brcne nekega mladoletnega protestnika, čeprav se je ta že predal policiji in se ni upiral aretaciji. Le prosil je, naj ga ne aretirajo, ker naj bi ga zaradi tega »doma ubili«. Omenjeni policist je bil zaradi tega suspendiran.

zagrebpridenasiljeOrganizatorji Parade ponosa v sporočilu za javnost obsojajo tudi napad na dva mladeniča, ki ju je pretepla »organizirana fašistična banda«, prav tako pa obsojajo tudi napad na ameriškega in dva danska državljana. Omenjene žrtve so bile lažje ranjene, napada pa, kot pišejo organizatorji, niso prijavile.

Sicer pa je bila hrvaška Parada ponosa največja doslej – udeležilo se jo je okoli 1000 ljudi, med drugim tudi igralcev in pevec Rade Šerbedžija. Organizatorji menijo, da je to znak, da so »glbtiq osebe v Zagrebu vse bolj svobodne in da jim zdi protest proti diskriminaciji, homofobiji in transfobiji pomemben.«

Več:

Sporočilo za javnost – organizatorji Parade >>>

Posnetek policijskega nasilja (video) >>>


 

Written By
More from Uredništvo

Torkov filmski večer – Goreči denar

Klub Tiffany 8.4.2014 ob 19:00 Klubom Tiffany vabiti na tretjo projekcijo v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja