Laži o financiranju referendumske kampanje

logotip_DNK

logotip_DNKDruštvo za nenasilno komunikacijo se je na socialnem omrežju Facebook odzvalo na neresnične zapise na spletnem portalu 24kul.si. Kamen spotike za ta spletni portal so proračunska sredstva, ki jih je za izvajanje svojih programov od leta 2009 prejelo Društvo za nenasilno komunikacijo. Slednji so v izjavi med drugim pojasnili svoje razloge za vstop v referendumsko kampanjo o Družinskem zakoniku.  Zaključili pa so jo z naslednjim sporočilom: »S tem pojasnilom želimo javnost še enkrat spomniti, da v nevladnih organizacijah poleg sofinanciranih programov za zaščito človekovih pravic marsikaj naredimo brezplačno.« V nadaljevanju objavljamo izjavo v celoti.

»Na spletnem portalu www.24KUL.si je Zavod za družino in kulturo življenja danes objavil še en neresničen podatek. Navajajo namreč, da smo organizacije, ki podpiramo sprejem Družinskega zakonika od septembra 2009 prejele vsaj 2.059.206 evrov proračunskega denarja, kar povežejo z » razkošno« kampanjo zagovornikov družinskega zakonika. Navajajo namreč, da je Društvo za nenasilno komunikacijo v ta namen prejelo 1.199.956,36 evrov.

Pomembno se nam zdi pojasniti, da Društvo za nenasilno komunikacijo za akcije v podporo sprejemu Družinskega zakonika ni prejelo nikakršnih proračunskih ali drugih sredstev. Vsa sredstva, ki jih prejmemo iz proračuna so namenjena izvajanju programov, ki jih prijavljamo na različne razpise. Naj jih naštejemo le nekaj:

– Individualna pomoč ljudem, ki doživljajo nasilje

– Individualno delo z ljudmi, ki povzročajo nasilje

– Individualna pomoč otrokom in mladim, ki imajo izkušnjo nasilja

– Varna hiša za ženske in otroke, žrtve nasilja

– Trening socialnih veščin za moške, ki povzročajo nasilje nad ženskami

V referendumsko kampanjo se je Društvo za nenasilno komunikacijo aktivno vključilo dne 29. 2. 2012 in ne leta 2009, kot sporno navaja Zavod za družino in kulturo življenja. K tej odločitvi so nas spodbudile zlasti laži in manipulacije nasprotnikov Družinskega zakonika, ob katerih nevladne organizacije ne smemo ostati tiho.

Vse aktivnosti v podporo Družinskemu zakoniku društvo izvaja brez sredstev. Prepričani smo, da je tako prav. O človekovih pravicah ne bi nikoli smeli odločati na referendumu. Družinski zakonik prinaša številne dobre rešitve, ki jih v Sloveniji nujno potrebujemo. S tem pojasnilom želimo javnost še enkrat spomniti, da v nevladnih organizacijah poleg sofinanciranih programov za zaščito človekovih pravic marsikaj naredimo brezplačno.«

Izjava Društva za nenasilno komunikacijo na Faceboku >>>

Written By
More from Uredništvo

Na Proznih mnogobojih zmagala Jedrt Maležič s Škarpino v plitvini

  V okviru 11. festivala Fabula – Literature sveta, ki letos poteka...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja