ŠKUC 40 let, 1972–2012

skuc-40-let-beli

skuc-40-let-beliLetos ŠKUC praznuje 40. obletnico svojega bogatega delovanja. Nastal je leta 1972 tudi kot posledica slovenskega študentskega gibanja med leti 1968 in 1972, ki je zahtevalo družbene spremembe in nasprotovalo obstoječemu družbenemu sistemu. Škuceve ustvarjalke in ustvarjalci so bili med prvimi na mnogih področjih alternativne kulture v Sloveniji in tedanji Jugoslaviji: glasbe, likovnih in intermedijskih umetnosti, gledališča, filma in literature. Zelo pomembna področja delovanja so tudi LGBT gibanja, založništvo, informiranje mladih, zdravstvene preventive, socialne, festivalske in klubske dejavnosti. V ŠKUC-u so se formalno organizirala tudi prelomna družbena gibanja, delujoča v osemdesetih letih.

Leta 2012 se soočajo z novimi izzivi: napovedanim in dejanskim krčenjem sofinanciranja kulturnih programov, ukinitvijo samostojnega Ministrstva za kulturo in negotovo realnostjo ustvarjalk in ustvarjalcev.  Vendar v ŠKUC-u vztrajajo kot dokaz, da ustvarjalnost, izvirnost, pogum in težnje po spremembah živijo ne glede na politične, ekonomske ali druge omejitve.

Štirideseto obletnico bodo počastili s štirimi cikli dogodkov, vsak cikel se bo dogajal v drugem letnem času. Vsak cikel bo sestavljajo deset brezplačnih kulturnih dogodkov, skupno štirideset, s katerimi nam bodo predstavili sekcije in programe Društva ŠKUC.

Prvih, zimskih deset je potekalo med 3. 3. in 17. 3. 2012. Obiskali ste lahko brezplačne delavnice, predavanje, literarna branja, filmske projekcije, razstavo in zaključno zabavo.

Ob 40. obletnici so pripravili tudi knjižico razglednic, ki prinaša štirideset foto utrinkov iz bogatega delovanja ŠKUC-a v vseh teh letih.

Društvo ŠKUC >>>

Written By
More from Uredništvo

Komisija za peticije podprla Družinski zakonik

Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti, ki ji predseduje poslanka...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja