Poročilo ILGA – Europe in mavrični zemljevid

Rainbow map 2013

Rainbow map 2013

ILGA – Europe je pred jutrišnjim mednarodnim dnevom boja proti homofobiji in transfobiji objavila poročila o pravicah LGBT oseb v evropskih državah ter mavrični zemljevid, na katerem so barvno in odstotkovno prikazane stopnje zakonodaje in pravic GLBT oseb v Evropi.

V poročilu za Slovenijo so izpostavili incident s turističnim katalogom iz Bovca, trimesečno  pogojno kazen za ustanovitelja facebook skupine proti paradi ponosa ter homofobne grafite, ki so jih neznanci dan po paradi ponosa naslikali na zidove GLBT lokala Cafe Open. Prav tako so obravnavali primer, v katerem je Višje sodišče razsodilo, da je bil HIV pozitiven medicinski tehnik, ki je gej, diskriminiran pri izboru za službo zaradi HIV statusa.

Najobširnejši del poročila je organizacija ILGA – Europe namenila obravnavi predloga novega družinskega zakonika, ki je bil zavrnjen na referendumu. Referendum je zahtevala konservativna skupina imenovana Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, ki je zbrala 42.000 podpisov potrebnih za referendum.

V poročilu so obravnavali tudi primer registracije istospolnega para, v katerem je bila ena oseba iz Slovenije in druga pa iz Ukrajine. Ker Ukrajina nima zakonsko urejenega statusa istospolnih zvez, oseba, ki je državljanka Ukrajine, ni dobila potrdila, da ni poročena ali v registrirani istospolni partnerski skupnosti, ki  je potrebno za registracijo istospolne zveze v Sloveniji. Društvo Legebitra se je potem obrnilo na ukrajinsko veleposlaništvo z vprašanjem, če so sklenitve istospolnih zvez v Ukrajini zakonsko urejene. Negativen dgovor veleposlaništva je bil  dovolj za nadaljevanje postopka registracije.

Poročilo omenja še srečanje nekdanjega in zdaj ponovno zunanjega ministra Karla Erjavca z nevladnimi organizacijami, na katero sta bili povabljeni tudi dve organizaciji, ki sta odkrito nasprotovali predlogu novega družinskega zakonika in sta znani po intenzivnih kampanjah proti homoseksualnosti. V znak protesta se številne organizacije srečanja  niso udeležile.

Nadalje je v poročilu zajet še primer Koprske škofije, ki je organizirala predavanje “ozdravljenega” homoseksualca o »zdravljenju« homoseksualnosti. Ker so želeli predavanja izvesti na postojnski javni srednji šoli, so naleteli na številna neodobravanja in nasprotovanja, zaradi česar so predavanje potem prestavili v prostore postojnske župnije.

Na koncu poročila so predstavili še rezultate slovenskega javnega mnenja. Po podatkih Eurobarometra za leto 2012 48 % državljank in državljanov meni, da je v Sloveniji razširjena diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti, 42 % pa jih meni, da je razširjena tudi diskriminacija na podlagi spolne identitete. Pri vprašanju, kako dobro bi se počutili, če bi GLB osebe izvolili na najvišje politične funkcije v državi, so na lestvici od 1 do 10 državljanke in državljani v povprečju odgovorili z oceno 6,2. Pri enakem vprašanju, ki se je nanašalo na trans osebe, pa je povprečni rezultat znašal 5,4.

Organizacija ILGA – Europe ja pripravila tudi mavrični zemljevid, kjer so z različnimi barvami in barvnimi odtenki predstavljena stanja glede zakonodaje in spoštovanja človekovih pravic LGBT oseb v Evropi. Države, ki najbolj spoštujejo človekove pravice in enakopravnost so obarvane z zeleno barvo, države, kjer prihaja do velikih kršenj človekovih pravic GLBT oseb, pa so obarvane rdeče, kot je razvidno tudi iz fotografije. Po ugotovitvah organizacije ILGA – Europe je država, ki najbolj spoštuje človekove pravice in enakopravnost, Velika Britanija, sledijo pa ji Belgija, Norveška, Švedska, Španija in Portugalska. Najbolj problematična država  je Rusija, takoj za njo pa sta Azerbajdžan in Armenija.

ILGA – Europe je v poročilu prišla do zaključka, da obravnavani primeri iz Slovenije kažejo na to, da homofobija še vedno ostaja problem v Sloveniji.

Urška Balažic

Vir:
ILGA – Europe>>>

Written By
More from Uredništvo

Kavarniški večer vol. 19: Garden Party

Poletje se bliža, topli večeri nas že razvajajo in kako bolje izkoristiti...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja