Danes je mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji

IDAHO

IDAHODanes praznujemo mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji. LGBT gibanje je dobilo svoj dan leta 2004 v želji, da pritegne pozornost političark in politikov, javnomnenjskih voditeljic in voditeljev, civilnodružbenih gibanj, javnosti in medijev. Datum je simboličen, saj je ravno na ta dan pred 23. leti Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) umaknila homoseksualnost s seznama duševnih motenj.

V več kot 80 državah po svetu še vedno ni zakonsko sprejemljivo ljubiti osebe istega spola, v devetih državah je celo kaznovano s smrtjo. Še več držav onemogoča posameznici ali posamezniku, da se identificira v želenem spolu. Boj za enakopravnost poteka že vrsto let, a se kljub temu človekove pravice še vedno velikokrat kršijo zaradi spolne usmerjenosti.  

Tudi v večini držav Evropske unije poroke istospolnih partneric in partnerjev niso dovoljene, kljub temu da je evropski parlament v zadnjih letih sprejel številne resolucije, v katerih se zavzema za odpravo diskriminacije istospolno usmerjenih  oseb in njihovo sprejetost v družbi.

Tudi Organizacija združenih narodov ni neaktivna na področju problematike diskriminacije na podlagi spolne identitete in spolne usmerjenosti. Generalna skupščina OZN je leta 2008 predstavila prvo izjavo, ki sega prek regionalnih okvirov, o človekovih pravicah, spolni usmerjenosti in spolni identiteti. Zgodovinska resolucijo o človekovih pravicah, spolni usmerjenosti in spolni identiteti je bila v okviru Sveta OZN sprejeta junija 2011. Tudi Slovenija je podprla vse omenjene dokumente.

Dan je tako danes priznan v več kot stotih državah po vsem svetu. Poleg omenjenih organizacij so ga priznale še številne pomembne organizacije na lokalni in globalni ravni.

Včeraj je na Nizozemskem v Haagu potekala meddržavna konferenca, ki jo je organizirala nizozemska vlada. V pismu, ki ga je navzočim prebrala visoka predstavnica OZN, je generalni sekretar OZN Ban Ki Moon dejal , da so istospolno usmerjene, biseksualne in transeksualne osebe skozi generacije izpostavljene nasilju. Izpostavil je, da je njihovo trpljenje predolgo poskušalo dvigniti glas v hišah moči: »Kot generalni sekretar OZN sem obvezan, da opozorim na to.« Poleg poudarjanja pomena reform je Ki Moon izpostavil pomen izobraževanja, ki naj služi razbijanju negativnih stereotipov in boljšemu razumevanju.

V ta namen je včeraj v Hostlu Celica potekala okrogla miza na temo zakonskih pravic istospolno usmerjenih oseb v Sloveniji. Doc. dr. Marjeta Mencin Čeplak, doc. dr. Barbara Rajgelj in izr. prof. dr. Alenka Švab so analizirale Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti in Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Dogodek je organiziralo Društvo informacijski center Legebitra.

Danes bo od 16. do 20. ure na Legebitri potekala še kreativna delavnica »Izrazi svojo raznolikost, sooblikuj mavričen svet“. Udeleženci in udeleženke se bodo lahko lotili oblikovanja gline v oblike, ki so nastale v njihovi domišljiji.

Društvo DIH pa v sklopu Tedna mladih v Kranju organizira druženje s paper dolls oz. lutk iz papirja, z nekaj literature in seveda sami s seboj. Obiskovalce in obiskovalke  bodo povabili k ustvarjanju različnih oblek iz papirja, ki jih bodo nadeli na lutke, s čimer želijo na ne-gverilski način približati obiskovalkam in obiskovalcem mišljenje, da obleka ne (nujno) naredi človeka. Lahko pa z obleko preverjamo meje družbenega spola.

Martin Gramc

Vir:
The Global Webportal for Information and action on the Internation Day Against Homophobia and Transphobia >>>
Mladina >>>

Written By
More from Uredništvo

Projekcija filma Daddy and Papa

Vabimo vas na projekcijo večkrat nagrajenega dokumentarnega filma Daddy & Papa in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja