Evropsko sodišče za človekove pravice utira pot k enakopravnosti

EU C HR

EU C HRPočasi stopicamo proti enakopravnosti na področju družinskega življenja. Prejšnji teden je namreč Evropsko sodišče za človekove pravice o v primeru X in drugi proti Avstriji odločilo, da avstrijski civilni zakonik diskriminira istospolne partnerske skupnosti, ker pravno onemogoča posvojitev biološkega otroka s strani drugega partnerja ali partnerke, čeprav dopušča posvojitve s strani drugega starša v zunajzakonskih heteroseksualnih partnerskih skupnostih.

Večina sodnic in sodnikov, ki je odločala o primeru, je odločila, da avstrijski civilni zakonik krši Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, in sicer 14. člen (prepoved diskriminacije) v povezavi z 8. členom  (pravica do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja).

Trenutno je posvojitev s strani drugega starša v istospolni (zunajzakonski) partnerskih skupnosti mogoča v 11 državah: v Belgiji, na Danskem, Finskem, Islandiji, Nizozemskem, v Nemčiji, na Norveškem, v Sloveniji, Španiji, na Švedskem in v Veliki Britaniji. Nove zakone s tega področja snujejo v Franciji, Luksemburgu in Švici. Odločitev sodišča pa predvideva, da morajo svojo zakonodajo dopolniti Avstrija, Andora, deli Bosne in Hercegovine, Liechtenstein, Portugalska in Romunija, saj zakonodaja v teh državah dovoljuje posvojitev s strani drugega starša v  zunajzakonskih heteroseksualnih partnerskih skupnostih.

Eva Gračanin

Sporočilo za javnost Evropskega sodišča za človekove pravice >>>
Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice >>>

Written By
More from Uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja