Je kratica LGBT izključujoča?

Davies

DaviesAktivistična skupina Pink Therapy (Roza terapija) predlaga, da se kratica LGBT preoblikuje, saj je po mnenju članic in članov skupine izključujoč za različne seksualne in spolne manjšine. Predlagajo, da začnemo uporabljati besedno zvezo spolne in seksualne raznolikosti ali kratico GSD (Gender and Sexual Diversities).

Kratica LGBT izključuje interspolne, aseksualne in queer osebe, osebe, ki svojo spolno identiteto in usmerjenost nenehno prevprašujejo, ter osebe, ki so zaveznice in podpornice, zdaj mogoče že arhaično rečeno, lgbt-gibanja. Izključeni pa so tudi vsi tisti, ki ne želijo živeti v tradicionalnih partnerskih skupnostih. Tako izraz npr. ne vključuje poliamorije.

Nekatere skupine ter posameznice in posamezniki tako uporabljajo podaljšane različice kratice LGBT, kar seveda ne izključi izključevanja, lahko pa poveča zmedo. Veste recimo, kaj pomenijo kratice LGBTIQQA ali LGBTTIQQA ali LGBTTIQQAA?

Za podrobnejši vpogled v oblikovanje in uporabo bolj vključujočih terminov ter posledice tovrstnega jezika za oblikovanje identitet, priporočamo ogled 11-minutnega intervjuja z ustanoviteljem in direktorjem Pink Therapy Dominicom Daviesom (na fotografiji) ter sodelavko in direktorico BeeLeaf inšituta Pam Gawler-Wright.  

Eva Gračanin

Viri:

Intervju »It’s really SO much BIGGER than LGBT« >>>
Uradna spletna stran Pink Therapy >>>

Written By
More from Uredništvo

Legebitrin jesenski mladinski tabor

Kot vsako leto prostovoljke in prostovoljci Legebitre organiziramo tradicionalno legendaren mladinski tabor!...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja