Na Živi književnosti tudi glbt-vsebine

Ziva09-5-1

Ziva09-5-1Od 4. do 11. junija, s pričetkom ob 20. uri, bo na prostem pred Grubarjevo kiparsko galerijo (če bo deževalo, pa v Galeriji Škuc) potekal že 17. literarno-glasbeni festival Živa književnost, ki bo med drugim predstavil tudi glbt (literarno) ustvarjalnost. Festival organizira Društvo Škuc, literarni program pa je pripravil Brane Mozetič.

Pred nami je teden dni druženja z vrhunskimi avtoricami in avtorji, izvajalkami in izvajalci z različnih koncev sveta: festival bo otvoril  kitajski pesnik Bei Dao, najpomembnejši pesnik meglene poezije (poezije, nastale kot reakcija na kulturno revolucijo). Istega dne nam bo ljubljanska glasbena etnoskupina Nidja Valé predstavila lastno sozvočje in ravnotežje planeta Zemlje. Skladatelj ter zvočni in intermedijski umetnik Vasja Progar nam bo v performansu razkrival načela človeškega dojemanja skozi različne zvočne in nezvočne elemente. Večer bo vodila Špela Oberstar, pesmi pa bo bral dramski igralec Milan Štefe.

Sobotni večer bo namenjen letošnji prevajalski delavnici Mali in veliki svet, ki vsako leto poteka v Danah. Brane Mozetič bo predstavil avtorje in avtorice različnih jezikov, od malteščine, kareščine, pa do japonščine in kitajščine! Folk duo, Katarina Juvančič in Dejan Lapanja pa nas bos popeljal v svet ženskih sentimentov.

Nedelja bo portugalska. Mateja Rozman nas bo seznanila s portugalskima avtorjema: Casimiro de Brito in Jaime Rocha. De Brito je ustvaril okoli petdeset pesniških zbirk, prevedenih v šestindvajset jezikov, tudi v slovenščino. Rocha je napisal več pesniških zbirk, romanov in dram. Oba sta prejela veliko prestižnih nagrad. Nedelja bo tudi večer džeza in umetniške fotografije: Lado Jakša!

Srbski pisatelj Srdžan V. Tešin  je po mnenju Davida Albaharija eno najperspektivnejših pisateljskih imen v Srbiji. Sonja Polanc nam bo Tešina in njegov roman Kuharjeva prekletstva in druga grozodejstva predstavila v ponedeljek. Uživali pa bomo v glasbi Brdonč trio mio in v gledališki predstavi Kovček, avtorja Mateja Bora – hoja po robu, vizionarski pogled, iskanje smisla.

S prvo damo japonske poezije Kazuko Širaiši, dobitnico najvišjih japonskih nagrad in priznanj, nas bo seznanil Iztok Ilc v torek, 8. junija. Igralka Romana Šalehar bo brala pesmi legendarne Kazuko Širaiši, glasbenica Jadranka Juras pa nas bo zapeljala z džezom.

Sreda je namenjena Marii Mercé Marçal, čudoviti katalonski umetnici, ki je mlada umrla, njeno poezijo bodo predstavile prevajalka Simona Škrabec in dramski igralki Cinta Massip ter Suzana Grau. Večer bo v znamenju še enega katalonskega umetnika: glasbenika Totija Solerja, ki ga je katalonska vlada odlikovala z najvišjim priznanjem, s Križem svetega Jurija.

Predzadnji dan festivala bodo ustvarili Tatjana T. Jamnik, Tibor Hrs Pandur ter Glasbena frakcija paraliterarne organizacije I.D.I.O.T. Skupina Squat bo prikazala eksperimentalno predstavo Punčka in svet, ki se spopada z globoko človekovo intimno osamljenostjo.

Zadnji dan, v petek, bo Mohsen Alhady  predstavil pesnika Jusefa Bazija iz Bejruta. Trio Vagantes je svoj koncert za zaključni večer festivala naslovil Srečanje vzhoda in zahoda za violino, mandolino, vihuelo, arabsko lutnjo renesančno lutnjo in violončelo ter tolkala. Vasja Progar pa bo imel avdio-vizuelno projekcijo.

Zala Hriberšek

Več:

Program Žive književnosti >>>

Nekateri ustvarjalci letošnje Žive književnosti:

zivak

Written By
More from Uredništvo

Smrtna kazen za homoseksualnost in opravičilo BBC

V zadnjih tednih je veliko prahu dvignila napoved ugandskega parlamentarca Davida Bahatija...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja