Shod proti sovraštvu pred zagrebško katedralo

Shod ZG 12. 1. 2013

Shod ZG 12. 1. 2013Pred zagrebško katedralo Marijinega vnebovzetja se je včeraj ob 15. uri po neuradnih podatkih zbralo okrog 150 aktivistov in aktivistk ter podpornic in podpornikov Zagreb Pridea na shodu »Ljubi svojega bližnjega pred Katedralo«. Na shodu so zbrane in zbrani izrazili nezadovoljstvo zaradi večtedenske hajke katoliške cerkve, ki pod krinko kritike zdravstvene vzgoje v šolah sistematično žali geje, lezbijke, biseksualne in transspolne osebe. 

Shod je minil, kot je bilo napovedno, dostojanstveno in brez provokacij s strani prisotnih queer oseb. Začel se je z besedami: »Bodite pogumni in pogumne, bodite glasni, bodite ponosne in ponosni. To je sedaj trg, ki ne izključuje nikogar! To je sedaj trg, s katerega vas bodo vsi slišali. Ta trg so danes naši štirje zidovi.« Pri tem so organizatorji in organizatorke opozorili tudi na nenasedanje provokacijam z druge strani policijskega kordona, kjer se je na neprijavljenem protishodu zbralo okrog 400 ljudi, po neuradnih ocenah večinoma moških. (Neprijavljenost sicer protishodu ne odvezam legitimnosti, odvzema pa mu jo vsebina – homofobija in transfobija.)

Glavni namen shoda je bil v javnosti razširiti sporočilo ljubezni, se pravi sporočilo, ki so ga cerkveni očetje že davno pozabili, kar so pokazali v nedavnih nastopih v javnosti, kjer so sistematično žalili nehetereoseksualne prebivalke in prebivalce Hrvaške.   

»Kardinal Bozanić, če nas slišiš, prišli smo na tvoje dvorišče, da bi te spomnili na besede Jezusa Kristusa: Ljubite drug drugega; kot sem jaz ljubil vas, ljubiti vi drug drugega,« so poudarili aktivisti in aktivistke. Kot so sporočili v uradnem govoru na shodu, so na tem trgu prvič organizirali lgbt-shod, na katerem so poudarili potrebo po enakopravnosti.  

»Ne religijska in ne tako imenovana družinska tradicija ne moreta zaustaviti spremembe. Sprememba nakazuje, da bomo kmalu svobodni in enakopravni državljani in državljanke te države,« so na koncu sporočili aktivisti in aktivistke. Iz Zagreb Pridea so ob tem dejali, da bodo še naprej brezkompromisno promovirali, zahtevali, zagovarjali in se borili za celovito enakopravnost ljudi, dostojanstvo in zaščito človekovih in državljanskih pravic – v prvi vrsti tako lgbtiq-oseb kot tudi vseh pozabljeni in ponižanih, ki so izrazili podporo in solidarnost.   

Kljub temu da je lgbt-shod potekal brez izgredov, pa ti niso umanjkali na protishodu, ki ga je po poročanju nekaterih hrvaških spletnih medijev organizirala HVIDRA (Udruga hrvatskih invalida domovinskog rata – Združenje hrvaških invalidov vojne za domovino). V mirne udeleženke in udeležence shoda Zagreb Pridea so metali jajca (zaradi česar je štiri osebe pridržala policija) in ogorke. Pri tem so skandirali z dvignjeno desnico. Na hrvaškem lgbt novičarskem portalu Queer.hr so zapisali, da zdaj čakajo na to, kako bo, če sploh, na pozive sovraštva reagirala katoliška cerkev.  Dodajajo, da najbrž ni težko predvidevati, da so tako kot pri zdravstveni vzgoji pravni slednji k akciji nahujskali sebi podobna združenja državljanov in državljank.  

Proti koncu shoda se je velik del jeznih izgrednikov iz protishoda porazgubil po okoliških uličicah, med tem pa je policija lgbt-osebe ter njihove podpornice in podpornike v policijskih kombijih razvozila na varno. Udeleženke in udeleženci lgbt-shoda so bili vidno nezadovoljni, ker policija proti izgrednikom ni ukrepala.  

V uredništvu Narobe bloga podiramo kolege in kolegice Zagreb Pridea in jim čestitamo za uspešno izveden javni shod.

Eva Gračanin

Foto: Queer.hr

Queer.hr: LGBT zajednica pred Katedralom: “Nikakva religijska ili obiteljska tradicija ne može zaustaviti promjenu” >>>

Narobe blog: Jutri shod lgbt-dostojanstva v Zagrebu >>>

Written By
More from Uredništvo

Ob začetku uporabe zakona o partnerskih skupnosti

Danes, 24. februarja 2017, se začne uporabljati Zakon o partnerski zvezi. Ob...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja