Advocate, oskarji in Noah St. John

Mitch

MitchKer na Narobe blogu ne moremo objaviti vsega, kar se dogaja na lgbt-sceni ali v povezavi z njo po vsem svetu, vam v tem zapisu ponujamo tri spodbudne novice s sveta medijev.

Advocate.com, ameriški novičarski lgbt spletni portal, ponovno izhaja tudi v tiskani obliki, in sicer vsake dva meseca. Prva številka bo izšla za februar/marec 2013. Glavni urednik Matthew Breen je za prvo tiskano številko zapisal, da se medijska pokrajina spreminja in da je tem spremembam vedno sledil The Advocate. Tiskana izdaja bo tako ponujala poglobljene vsebine in analize, na spletni strani pa bodo objavljene ažurne novice, katerih namen je čimprejšnja obveščenost.

Letošnje nominacije za oskarja so mavrično obarvane. V kategoriji dokumentarnega filma je med nominiranci film »How to survive a plague« (Kako preživetu kugo) režiserja Davida Francea. Koaliciji Act up in Tag (Treatment Action Group – akcijska skupina za zdravljenje) sta v aktivizem vnesli inovativen pristop, ki je diagnozo hiv pozitiven/pozitivna iz smrtne obsodbe preoblikoval v status, s katerim je mogoče živeti človeka vredno življenje.

V kategoriji animiranih filmov pa je med drugim nominiran tudi film ParaNorman avtorjev Sama Fella in Chrisa Butlerja. Film govori o fantu Normanu Babcocku, ki ima sposobnost videti mrtve. To seveda nima nobene povezave z lgbt-temami. Jo ima pa eden od likov iz filma, in sicer Mitch (na sliki), nabildani najstnik, ki je tudi gej. Butler je v intervjuju za Advocate dejal, da je Mitcheva spolna usmerjenost le eden od elementov zgodbe in da je Mitch povsem običajen najstnik, ki tako kot preostali liki v filmu napačno sklepa o življenju drugih, kar privede do mnogo duhoviti situacij.

Mitch je tako animirani lik, ki je svojo spolno usmerjenost razkril sam. Za razliko od Spužija Kvadratnika (Spongebob Squarepants) in Tinkja Binkinja, ki so ju razkrili različni poljskih in ukrajinski strokovnjaki in strokovnjakinje, ki skrbijo za javno moralo.

Večina nas pred branjem tega članka Narobe blogu ali kje drugje še ni slišala za tekmovanju v pripovedovanju zgodb Snap Judgement, ki ga organizira ameriški javni radio (NPR – Nacional Public Radio). Zmagovalec letošnjega tekmovanja je 15-letni Noah St. John, ki ob spremljavi glasbe doživeto pripoveduje o življenju s svojima mamama, natančneje pripoveduje o vožnji s 13-let starim družinskim avtom, ki je družini spremenila življenje. Preobrat tik pred koncem zgodbe je spodaj podpisano nasmejal do solz.

Snap Judgment je tedenska, tematska oddaja ameriškega javnega radia (NPR), ki se osredotoča na pripovedovanje občudovanja vrednih življenjskih zgodb.  Neverjetne zgodbe podložijo s primerno glasbo in tako oblikujejo poslušljivo in dramatično radijsko oddajo. Sofinancira jih korporacija za javno oddajanje (Corporation for Public Broadcasting), oddajo pa distribuirjo prek mreže NPR in PRX (Public Radio Exchange).

Eva Gračanin

Video klip zamgovalne zgodbe Snap Judgement >>>

Advocate.com: Teen Will Have You Cheering for His Two Moms >>>

Snap Judgement >>>

Advocate.com : Editor’s Letter: Our Mission Continues >>>

Uradna stran oskarjev 2013 >>>

Queer.hr: Prvi glavni gej lik u mainstream crtiću nominiran za Oskara! >>>

Written By
More from Uredništvo

Srečno 2019

Letos bomo pri Uredništvu Narobe pri željah za leto 2019 konkretnejše_i. Zato...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja