Kompromis kompromisa v izogib referendumu

parents1

parents1Proces uveljavitve Družinskega zakonika (DZak) je soočen z novim preobratom. Družinska pobuda je včeraj vsem zainteresiranm akterjem referenduma o DZak poslala osnutek kompromisnega predloga sprememb Družinskega zakonika. Rok za vložitev podpisov za razpis referenduma se namreč izteče 11. februarja Uveljavitev DZak-a pridobiva na podpri različnih javnosti, zato vzročna povezava med to podporo in nenadno kompromisno različico ni iz trte zvita.

Predsednik društva Družinska pobuda Tomaž Merše je pobudo predstavil kot predlog za prihranek prvih štirih milijonov evrov od 800 milijonov, kolikor jih mora prihraniti Slovenija. Ob tem je dejal, da se je vlada zavezala, da ne bo odpirala ideoloških tem in da je to priložnost, “da se ena izmed njih spravi z dnevnega reda.”

Po po njegovih besedah so v tej novi različici zakonika poskušali združiti interese vseh vpletenih strani in poiskati najmanjši skupni imenovalec. To so storili na način, da “nikomur ničesar ne jemlje, daje družbeni pomen zvezi med moškim in žensko, očetovstvu in materinstvu”, hkrati pa “enako ureja medsebojna razmerja med odraslimi ljudmi v vseh zvezah ne glede na njihovo spolno sestavo in usmerjenost”.

Odgovor vseh zainteresiranih strani pri Družinski pobudi pričakujejo v najkasneje do torka zvečer. Pri tem se v društvu ponujajo kot mediatorji pri morebitnih novih pogajanjih, kar bi po Meršetovih besedah prineslo izogib “dvema mesecema novih prerekanj”.

Vodja civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc je sporočil, da želijo v iniciativi dati priložnost kompromisu glede družinskega zakonika, zato podpisov za razpis referenduma ne bodo vložili v državni zbor, dokler ne bo jasno, ali so politične stranke pripravljene na tak kompromis.
Kot je opozoril kompromisni predlog nekaterih stvari, ki so jih v civilni iniciativi izpostavljali, sicer ne vključuje, zato se želijo o teh in drugih vprašanjih pogovoriti s predlagateljem kompromisa, predstavniki političnih strank in predstavniki civilnodružbenih organizacij.

V kampanji Za vse družine so v izjavi zapisali, da so “presenečni nad današnjimi predlogi Družinske pobude, saj je bil Družinski zakonik sprejet že junija lani. Predlogi, ki jih omenjajo, niso kompromis, ampak pomenijo ohranitev zdajšnjega protiustavnega stanja”. Obžalujejo, “da nasprotniki Družinskega zakonika na tak način izigravajo voljo 48.380 državljank in državljanov in spet zlorabljajo instrumente pravne države,” in se ne čudijo, “da je do tega njihovega preobrata prišlo prav v trenutku, ko kar tri javnomnenjske raziskave nakazujejo, da bi večina volilk in volilcev podprla nov Družinski zakonik. Na koncu so dodali, da so, tako kot ves čas javne razprave, vedno pripravljeni pogovarjati, in vedno bodo zagovarjali človekove pravice za vse”.

Besedilo novega kompromisnega predloga >>>

Izjava Kampanje za vse družine >>>

Društvo Družinska pobuda >>>

Članek: Nov kompromisni predlog družinskega zakonika – v izogib referendumu >>>

Članek: Pobudniki referenduma o družinskem zakoniku bodo počakali z vložitvijo podpisov v DZ >>>

Written By
More from Uredništvo

Kazenska ovadba zaradi homofobičnega napada

Slovenska tiskovna agencija danes poroča o razpletu napada na britanskega turista Oliverja...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja