Umrla je Jeanne Manford, mama aktivistka

mama

mamaPrejšnji teden je v starosti 92 let umrla Jeanne Manford, mama Mortyja Manforda, gejevskega aktivista, ki je ustanovila znamenito ameriško podporno skupino PFLAG (Starši, družine in prijatelji lezbijk in gejev).

Jaenne Maford se je vključila v gejevsko in lezbično gibanje leta 1972, ko so njenega sina na protestu za pravice homoseksualcev pretepli homofobični huligani in je zaradi tega pristal v bolnišnici. Jezo, ki jo je ob tem občutila, je najprej zlila v pismo, ki ga je poslala uredniku časopisa The New York Post. V njem je kritizirala policijo, ki ni zaščitila njenega sina pred homofobičnim napadom. V podporo svojemu sinu se je dva meseca pozneje udeležila protesta homoseksualcev, ki je danes poznan kot njujorška Parada ponosa. Na protestu je nosila transparent z napisom, ki je pozival starše homoseksualcev, naj se združijo in podprejo svoje istospolno usmerjene otroke (na sliki).

mama2Prvi sestanek PFLAG je organizirala leta 1973 v New Yorku. Udeležilo se ga je dvajset staršev. Danes ima PFLAG več kot 350 podružnic po ZDA in združuje tisoče staršev.

Kako revolucionarno je bilo dejanje Jeanne Maford, ki se je v sedemdesetih letih zavzela za pravice svojega sina, si lahko predstavljate, če pomislite na tiste redke starše, ki v 21. stoletju pridejo na Parado ponosa v Ljubljano. In na koncu koncev je v igri le starševska ljubezen do svojih otrok – nič več in nič manj. (Na sliki Jeanne s sliko svojega sina, ki je umrl leta 1992 zaradi aidsa.)

Roman Kuhar

Written By
More from Uredništvo

Argentina sprejela zakon o homoporokah in posvojitvah

Po razpravi, ki je v marsičem spominjala na domačo razpravo okrog predloga...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja