Posameznikova verska prepričanja ne morejo opravičevati diskriminacije drugih

kriz

krizEvropsko sodišče za človekove pravice je v ponedeljek izdalo odločbo, s katero je povedalo to, kar je jasno vsakemu razumnemu človeku: verska prepričanja ne morejo biti razlog za diskriminacijo na osnovi spolne usmerjenosti. Čeprav 9. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah zagotavlja pravico posameznika, da v javnosti manifestira svojo vero, je ta pravica – kot vse ostale – zamejena s pravicami drugih ljudi.

Sodišče je razsojalo v primeru matičarke Lillian Ladele, ki zaradi svojih verskih prepričanj ni želela opraviti svoje službene dolžnosti in skleniti civilno partnerstvo za istospolni par, in v primeru Garyja McFarlaneja, ki istospolnemu paru ni želel nuditi partnerske terapije.

Lillian Ladele je bila v Londonu zaposlena kot matičarka. Ker je bila prepričana, da je civilno partnersko za istospolne pare enako kot poroka, to pa naj ne bi bilo v skladu z božjo voljo, je odklonila sodelovanje pri sklenitvi civilnega partnerstva istospolnega para. Ker je s tem kršila svojo pogodbo o zaposlitvi, je izgubila službo.

Podobno se je zgodilo tudi Garyju McFarlaneju, ki je bil zaposlen v Relate Federation, zasebni organizaciji, ki se ukvarja s spolno in partnersko terapijo. Ker Gary zaradi svojih verskih prepričanj ni želel nuditi terapevtskih uslug istospolnemu paru, je izgubil službo.

Sodišče je odločilo, da je bila odločitev delodajalca Lillian Ladele legitimna, saj je bil istospolni par diskriminiran zaradi spolne usmerjenosti, medtem ko Lillian Ladele ni bila kršena pravica biti nediskriminiran na osnovi svoje vere. Sodišče je podobno razsodilo tudi v primeru Garyja McFarlaneja in soglasno odločilo, da ni prišlo do kršitve njegove pravice do svobode verovanja.

Roman Kuhar

Več:

Poročilo ILGA Europe >>>

Poročilo glbt-skupine Evropskega parlamenta >>>

Written By
More from Uredništvo

Iščemo zgodbe transspolnih oseb za brošuro o transspolnosti

Želiš prispevati svojo zgodbo k prvi obširni brošuri o transspolnosti v Sloveniji?...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja