Foto utrinki iz konference o homofobiji in transfobiji v šolstvu

130219 Prebijamo molk-019-fotoNadaZgank

130219 Prebijamo molk-019-fotoNadaZgank

Predsednik Republike Slovenije borut Pahor ob otvoritvi konference: »Ni samo dolžnost civilne družbe, da si prizadeva za strpnost in solidarnost, temveč naloga države. V zadnjih desetletjih je bil glede tega storjen opazen napredek. Nenazadnje, današnja konferenca je podprta s strani Evropske unije. To je zadoščenje za tiste pogumne posameznike in ozke skupine, ki so se same, brez sleherne pomoči postavile za svoje pravice. To je naloga družbe in države danes, ko je potrebno te pravice skrbno braniti, tako na ravni pravnega reda, kot na ravni vsakdanje strpnosti.«

Foto: Nada Žgank/Memento

130219 Prebijamo molk-042-fotoNadaZgank

Jan Swierszcz in Magda Swider iz organizacije Kampanja proti homofobiji, ki je bila soorganizatorica konference.

Foto Nada Žgank Memento

130218 sprejem udelezencev konference Prebijmo molk homofobija v solah nrovan 016

Župan Ljubljane Zoran Janković je udeleženke in udeležence konference sprejel v Mestni hiši, kjer jim med drugim razkazal poročno dvorano in izrazil željo, da bi v njej čim prej poročil gejevski ali lezbični par.

Foto: Nik Rovan

130219 Prebijamo molk-006-fotoNadaZgank

Zbrane je nagovoril tudi glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj, ki je svoj govor oprl na resolucijo Izobraževalne internacionale o zaščiti gejev in lezbijk v pedagoškem osebju, ki je bila sprejeta leta 1998 v Washingtonu.

Foto: Nada Žgank/Memento

130219 Prebijamo molk-051-fotoNadaZgank

Na panelu o sodelovanju med nacionalnimi vladami in civilno družbo so govorili predstavnica nizozemskega ministrstva za izobraževanje, Manou de Nennie (prva z leve); sopredsednica ILGA-Europe, Gabi Calleja; predstavnica Education Scotland, Maureen Mallon in predstavnik LGBT Youth Scotland, Fergus McMillan. Debato je moderiral Robert Gale iz LGBT Youth Scotland.

Foto Nada Žgank/Memento  

130220 Prebijamo molk-05-fotoNZgank

Delavnica o oblikovanju zavezništev in strateških partnerstev z oblastmi za šolstvo. Na delavnici je delagacija iz Škotske, ki so jo sestavljali Maureen Mallon in Loretta Scott, predstavnici Education Scotland; Brian Donnelley, predstavnik organizacije Respect me, ki izvaja javne storitve na področju preprečevanja ustrahovanja in Fergus McMillan, predstavnik LGBT Youth Scotland.

Foto: Nada Žgank/Memento

130220 Prebijamo molk-19-fotoNZgank

Utrinek iz delavnice o sodelovanje z in delovanje v šolah, kjer so različne nevladne organizacije iz različnih držav predstavile orodja, ki jim omogočajo sodelovanje z in delovanje v šolah.

Foto: Nada Žgank/Memento

130220 Prebijamo molk-20-fotoNZgank

Študentka in študent Fakultete za socialno delo, ki opravljata prakso na Legebitri. Med drugim sta sodelovala pri izvedbi konference.

Foto: Nada Žgank/Memento.

Skupinska Kleva

Konferenco je zaključila poslanka Evropskega parlamenta, Mojca Kleva Kekuš (spodaj v sredini z izvodom priročnika Prebijmo molk), ki je med drugim članica parlamentarne skupine za pravice lgbti-oseb.

Konferenca je potekala v okviru projekta Breaking the Walls of Silence (Prebijmo molk), s katerim želijo partnerske organizacije soustvarjati podporno in varno šolsko okolje za vse mlade in tiste, ki v njem delujejo ne glede na katerokoli osebno okoliščino. Organizatorji dogodka so Društvo Legebitra (Slovenija), LGBT Youth Scotland (Škotska) in Kampania Przeciw Homofobii (Poljska).

Dogodek se je izvajal od podpori Evropske komisije, Direktorata za pravosodje v okviru programa Fundamental Rights & Citizenship, Fundacije za financiranje invalidskih in  humanitranih organizacij v Republiki Sloveniji – FIHO in Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

Eva Gračanin

Written By
More from Uredništvo

Zadnja stran: Kurc jih gleda

Avtor slike, ki nosi naslov KURC JIH GLEDA, je Simon Klešnik. Čeprav...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja