14. mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore

rdece zore 2013

rdece zore 2013Od 5. do 10. Marca bo na različnih kulturnih, umetniških, političnih in aktivističnih prizoriščih potekal že 14. mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče Zore, ki ga sestavljajo raznolike delavnice, predavanja, filmske in video projekcije, razstave, predstava, čajanka in sejem Rdečih zor z unikatnimi ročnimi izdelki domačih in tujih razstavljavk ter razstavljavcev.  

Začetki festivala segajo v leto 2000, ko so pobudnice festivala žensk Rdeče zore na Metelkovi delovale v okviru različnih društev in ugotovile, kot so zapisale na spletni strani, »da ženske tudi na Metelkovi opravijo večino organizacijskih in ustvarjalnih, a obenem nevidnih del, ki so pogoj za delovanje in živost tako velikega avtonomnega kulturnega centra.« Zato so se odločile, »da na mednarodni dan žena, 8. marec, organiziramo festival, ki bo javni prostor razprl za druženje in izražanje žensk na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju.«

Ime so si nadele, kot so zapisale na spletni strani, po iznajdljivem otroku ulice; revni junakinji iz romana Die rote Zora und ihre Bande, ki pripoveduje o rdečelasi deklici Zora, ki skupaj skupaj z drugimi v vojni osirotelimi otroci zasede zapuščeno graščino nad hrvaškim mestecem Senj v prepričanju, da posest ne pripada lastnikom, temveč tistim, ki jo potrebujejo in uporabljajo.  

Festival organizira KUD mreža v sodelovanju z/s:  ŠKUC-Kulturnim centrom Q – Klub Tiffany, Galerijo Alkatraz, Galerijo Mizzart, Kiberpipo (Kiberkino), Menzo pri koritu, Zadrugami Female’s’Cream, A-Infoshop, Café Open, MSUM.  

Vir:
Uradna spletna stran festivala Rdeče zore >>>

Written By
More from Uredništvo

Forum: Novi pristopi v preventivi HIV

ŠKUC Magnus te v torek, 2. decembra, ob 19h vabi na skupnosti...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja