Pozitivni premiki za istospolne pare v Italiji

Gay-Marriage

Gay-MarriageDelo.si je v petek poročalo, da je kasacijsko sodišče v Italiji sklenilo, da imajo geji in lezbijke pravico do družinskega življenja. Gre za zaključno dejanje 10 let dolgega procesa, ki sta ga s sklenitvijo zakonske zveze leta 2002 v Haagu začela Antonio Gargiulo in Mario Ottocento.

Po poroki sta na lokalne oblasti v Latini, mesta kakšnih 70 kilometrov južno od Rima, naslovila prošnjo za priznanje njune na tujem sklenjene zveze. Oblasti so njuno prošnjo seveda zavrnile. Enako pa sta storila tudi prvostopenjsko in prizivno sodišče.

Kasacijsko sodišče je o zadevi odločalo zelo dolgo. V petek, 16. marca pa so objavili 80 strani dolg sklep, za katerega izhaja, da imajo istospolno usmerjene osebe pravico do družinske skupnosti in da jih je treba obravnavati enako kot zakonske skupnosti. Antonio Gargiulo in Mario Ottocento se sicer (še?) ne moreta poročiti, tudi svojega v Haagu sklenjenega zakona ne moreta nostrificirati. Imata pa pravico do družinske skupnosti in vse druge pravice, ki sicer pripadajo dvema človekoma,  ki živita v družinski skupnosti, čeprav nista poročena.

Organizacije, ki se zavzemajo za človekove pravice gejev in lezbijk, pozdravljajo odločitev sodišča. Prav tako jo pozdravlja politična levica. Malo manj ali pa sploh ne, pa so navdušeni na drugi strani političnega spektra.

Marko Hočevar: V Italiji geji končno dobili pravico do družine  >>>

Written By
More from Uredništvo

LFU: Cikel Lezbično zdravje I.

Lezbično-feministična univerza vas vabi na I. delavnico v ciklu Lezbično zdravje, ki bo v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja