Nov zakon o tujcih velja tudi za registrirance

zakon

zakonSprejet je bil nov Zakon o tujcih, ki bo v uporabo stopil 27. oktobra letos. Zakon je za lgbt-skupnost v Sloveniji pomemben predvsem zaradi tega, ker 47. člen zakona med družinske člane državljana tretje države, ki želi uveljavljati združevanje družine, šteje tudi registrirane in zunajzakonske partnerje.

Od konca oktobra naprej bodo torej vsi tujci (državljani tretjih držav), ki imajo registriranega partnerja ali partnerico, lahko uveljavljali pravico do združevanje družine. To pomeni, da se bodo lahko kot registrirani partnerji preselili v Slovenijo, če bodo izpolnjevali pogoje (potni list, zdravstveno zavarovanje, sredstva za preživljanje).

Glede zunajzakonskih partnerjev je stvar manj jasna – če bo družinski zakonik pričel veljati, potem bodo tudi zunajzakonski istospolni partnerji priznani in bodo lahko uveljavljali združevanje družine. Sicer pa samo registrirani.

Enako velja za EU državljane, in državljane Slovenije, ki imajo registriranega partnerja ali partnerico. 127. člen novega zakona o tujcih priznava registriranega partnerja (ne pa tudi zunajzakonskega partnerja) kot ožjega družinskega člana, ki lahko uveljavlja združevanje družine.

Več:

Nov Zakon o tujcih >>>

Written By
More from Uredništvo

Recenzije: Knjiga 20

Obstranec Tone Frelih, Vojko Duletič – obstranec: ustavljeni čas filma, UMco, 2011....
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja