13. parada ponosa je za nami

Parada Ljubljana 2013 330

Parada Ljubljana 2013 330V soboto je po razbeljenih ljubljanskih ulicah po ocenah organizatork in organizatorjev zakorakalo med 500 in 600 lezbijk, gejev, biseksualnih, trans in queer oseb ter podpornic in podpornikov. V tej maškaradi, kot paradno povorko rade imenujejo anonimne spletne komentatorke in komentatorji, tokrat spet ni bilo ne perja, ne tangic in ne vrtoglavo visokih pet. Škoda. Le skupina Rainbow Jihad Party Army  s transparentom »Abolish gender« (Ukinimo družbeni spol) in militaristično razpoloženo pop ikono Hello Kitty je svojo istovetnost zakrila z naglavnimi rutami in sončnimi očali.

Na Kongresnem trgu je zbrane nagovorila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak in napovedala začetek sistemskega urejanja istospolnih partnerskih skupnosti. Tradicionalni govor župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića je  oviralo glasno skandiranje že omenjene zamaskirane skupine: »We are all gay, Zoki is not OK!« (»Vsi smo geji in lezbijke. Zoki pa ni okej.«). Nekaj aktivistk Rainbow Jihad Party Army pa ga je nato zasulo še s tamponi in higienskimi vložki.

Kljub temu mu je uspelo povedati naslednje: “Kratek bom: upam, da bo novi Open kmalu odprt v centru mesta. Kot župan sem se udeležil že sedmih parad in ponosen sem, da bom v zadnjem letu mandata opravil prvo istospolno poroko.« In čeprav je na odru ob govorkah in govorcih sedel tudi predsednik države Borut Pahor, ni imel govora.

Parada ponosa je imela letos močno in odmevno politično sporočilo, s katerim so organizatorke in organizatorji opozorili na nedopustno izključevanje različnih manjšin. Na sami paradi pa so izpostavili naslednje zahteve:

1. Zahtevamo sprejem zakonodaje, ki bo na nacionalni ravni brezpogojno odpravila sistemsko diskriminacijo gejev in lezbijk in njihovih otrok.

2. Zahtevamo, da država podpre iskanje novega ravnotežja za izhod iz krize, ki bo temeljilo na človekovem dostojanstvu, večji socialni enakosti, odprtosti javnih služb za mlade, ekološki in socialni funkciji zasebne lastnine, odgovornemu upravljanju skupnih zadev, vlaganju v znanje in dostopnosti osnovnih dobrin, stanovanj in izobrazbe za vse.

3. Od Rusije zahtevamo takojšnjo spremembo zakona, ki kriminalizira svobodo govora in mišljenja in Evropo vrača v totalitarne čase, od slovenske države pa, da uporabi vse mehanizme mednarodnih odnosov in mednarodnega prava, ki so ji na voljo, za zaščito človekovih pravic v Rusiji.

4. Izražamo podporo hrvaškim gejem in lezbijkam in jim želimo, da jim uspe zaščititi civilizacijske standarde, od slovenskih in evropskih institucij pa zahtevamo, da uporabijo vse pravne mehanizme, da se prepreči tovrstna balkanizacija in rekatolizacija našega prostora.

Organizatorkam in organizatorjem čestitamo. Se vidimo naslednje leto v še večjem številu.

Fotografije s parade bomo objavili v kratkem.

Eva Gračanin

Govor ministrice dr. Anje Kopač Mrak >>>
Sporočilo 13. Parade ponosa >>>

Written By
More from Uredništvo

Sodijo teme spola in istospolne usmerjenosti v mladinski književnosti še vedno med tabuje?

Foto: Jasna Klančišar in Maja Ličen Cafe Kolaž, 26. januar 2015 ob...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja