Preprečevanje istospolne usmerjenosti pri deklicah

Dreger_461x250.ashx

Dreger_461x250.ashxMaja je bil v reviji Journal of Bioethical Inquiry (revija o bioetičnih raziskavah) objavljen članek, ki kritično obravnava eksperimentiranje nekaterih zdravnic in zdravnikov iz ZDA s sintetičnim steroidom, deksametazonom. Ta  naj bi preprečeval razvoj kongenitalne adrenalne hiperplazije (KAH*) pri zarodkih ženskega spola. V članku je zapisano, da nekateri zdravniki in zdravnice nekritično “zdravijo” nosečnice oz. zarodke z omenjenim steroidom, da bi tako preprečili razvoj atipičnih spolnih organov, maskuliniziranega vedênja in/ali istospolne usmerjenosti pri še nerojenih otrocih ženskega spola.

Avtorice omenjenega članka, Alice Dreger iz Univerze Northwestern (na fotografiji), Ellen K. Feder iz Ameriške univerze in zagovornica informirane odločitve, Anne Tamar-Mattis so s pomočjo zakona o dostopu do informacij (Freedom of Information Act) dobile vpogled v nekatera poročila raziskav in korespondenco med zdravnicami in zdravniki, ki so zagovarjali varnost zdravljenja ženskih zarodkov z omenjenim steroidom, ter nadzornimi zdravstvenimi institucijami v ZDA.

Z analizo omenjenih dokumentov so ugotovile, da:

1. Nekatere zdravnice in nekateri zdravniki promovirajo deksametazon kot varno zdravilo za matere in otroke, čeprav o tem ni podatkov na podlagi znanstvenih, longitudinalnih študij. Prav tako ni študij, ki bi potrjevale uspešnost zdravljena KAH z deksametazonom.

2. Nekatere zdravnice in nekateri zdravniki promovirajo deksametazon v medicinsko nelegitimne namene, kot npr. preprečevalca razvoja maskuliniziranega vedênja in istospolne usmerjenosti pri deklicah.

3. “Zdravljenje” z deksametazonom se lahko začne že v petem tednu nosečnosti, se pravi še preden lahko zdravnica/zdravnik potrdi KAH. To pomeni, da so visokim količinam steroida izpostavljeni tudi zarodki, pri katerih KAH ni potrjen oz. zarodkih, ki so moškega spola. Telo in zarodek sta sicer vedno izpostavljena določeni količini telesno proizvedenega hormona. Vendar je količina vnesenega sintetičnega steroida 60- do 100-krat višja od običajne količine telesno proizvedenega hormona.

4. Študija iz Švedske nakazuje, da bi deskametazon pri zarodkih lahko povzročil nepravilen razvoj možganov.

5. Sistem nadzora nad medicinskimi raziskavami v ZDA se je izkazal za neuspešnega pri varovanju zdravja in pravic nosečnic in njihovih otrok.

Zdaj je žogica na strani medicinske stroke, da se v celoti zave svojih nesprejemljivih praks, ki istospolno usmerjenost, transspolnost, interseksualnost razumejo kot nesprejemljiv odklon od edino pravega okvira – heteronormativnosti.

Eva Gračanin

*Kongenitalna adrenalna hiperpazija (KAH) je genetska motnja, ki lahko povzroči neobičajno delovanje nadledvične žleze in s tem številne težave pri presnavljanju. Nekatere lahko vodijo v adrenalno krizo, ki lahko, če je ne zdravimo, povzroči smrt. KAH se lahko pojavi pri moških in ženskah.

Celotno poročilo: Prenatal Dexamethasone for Congenital Adrenal Hyperpasia (Dregger. Feder and Tamar-Mattis) >>>

Written By
More from Uredništvo

Izšla je nova, trinajsta številka revije Narobe

V njej si med drugim lahko preberete intervju z ameriško sociologinjo Judith...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja