Ekipa razkritih LGBT zelo uspešna na OI

London_2012

London_2012Deset razkritih LGBT športnikov in športni je na londonskih olimpijskih igrah osvojilo sedem kolajn, med njimi štiri zlate, poroča PinkNews. Če bi bili ekipa, bi se na lestvici ekip po številu kolajn uvrstili na isto mesto kot Mehika, Etiopija in Gruzija. Več kot tretjina razkritih LGBT športnikov in športnic je osvojila kolajno, kar je rezultat, ki jih uvršča pred ekipo ZDA.

Ustanovitelj outsports.com Cyd Ziegler je dejal, da če bi bila ekipa razkritih LGBT športnikov in športnic država, bi po številu medalj zasedla 31. mesto. Med drugim bi premagala Irsko, Argentino, Indijo in tudi Slovenijo. Po številu osvojenih zlatih kolajn bi zasedla 21. mesto, ki bi si ga delila z Iranom, Jamajko, Češko in Korejo.

Za ekipo razkritih LGBT oseb so zlato osvojili: Seimone Augustus (ženska košarkarska ekipa iz ZDA), Carl Hester (konjeništvo, Velika Britanija), nizozemska ženska ekipa hokeja na travi in Megan Rapinoe (ženski nogomet, ZDA). Judith Arnt je v kolesarstvu osvojila srebro za Nemčijo. Edward Gal (konjeništvo, Nizozemska) in Lisa Raymond (tenis, ZDA) pa sta osvojila bron.

Matthew Mitcham, avstralski skakalec v vodo in gej, je bil pred Londonom 2012 odločen, da bodo to njegove zadnje olimpijske igre. Potem, ko je v polfinalu skokov v vodo pristal na 13. mestu, si je premislil in napovedal svojo udeležbo na igrah v Riu 2016.

Outsports.com poroča, da je na različnih olimpijskih igrah 58 % razkritih gejev, lezbijk ali interspolnih oseb osvojilo medaljo, kar je, po mnenju outsports.com, neverjetna statistika.

V športnih krogih kroži argument, da samorazkritje LGBT športnikov in športnic lahko negativno vpliva na moralo ekipe in njen nastop. Megan Rapinoe se je javno razkrila samo nekaj tednov pred olimpijado in s svojo ključno podajo osvojila zlato medaljo za svojo ekipo. Dosegla pa je tudi dva velika zadetka v polfinalu. Pred njo se je razkrila tudi Seimone Augustus in s svojo ekipo prav tako osvojila zlato.

Čestitke vsem športnikom in športnicam.

Eva Gračanin

Christopher Brocklebank: Ten out gay Olympians win gold at London 2012 Games (pinkNews.co.uk) >>>

Written By
More from Uredništvo

LGBT četrt v Beogradu?

Hrvaški portal Queer.hr poroča, da naj bi Beograd postal prva prestolnica v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja