George Clooney v predstavi o referendumu

rtt

rttGeorge Clooney se bo pridružil zasedbi gledališke predstave 8 Dustina Lancea Blacka (oskar za scenarij filma Milk). Predstava neposredno temelji na sodnem procesu Perry proti Schwarzeneggerju, ki je potekal avgusta 2010, ko je kalifornijsko sodišče razglasilo razvpiti Proposition 8 oz. Predlog 8 (referendum, ki je leta 2008 onemogočil zakonske zveze istospolnih parov v Kaliforniji) za neskladnega z ustavo.

Clooney se kot številni drugi hollywoodski velikani že vrsto let zavzema za enakopravnost glbt-oseb. Ob tej priložnosti je v sporočilu za medije poudaril, da se mu zdi neverjetno, da država še vedno obravnava homoseksualce kot drugorazredne državljane. »Prepričan sem, da bo naša zakonodaja kmalu odražala temeljno resnico, da se geji in lezbijke rodijo z enakim dostojanstvom in pravicami kot vsi ljudje.«

Predstavo, ki jo bo režiral Rob Reiner (Ko je Harry srečal Sally, Zadnji dobri možje), bodo uprizorili v Los Angelesu 3. marca 2012, izkupiček pa bo namenjen Ameriški fundaciji za enake pravice (American Foundation for Equal Rights), ki je nastala kot edina ustanova v podporo tožnikom v omenjenem procesu, med soustanovitelji pa sta prav Black in Reiner (ter, če se komu zdi zanimivo, Reinerjeva žena Michele).

looBlackova predstava izhaja iz zapisov s sodne obravnave in ponuja vpogled v dejanski potek procesa, ki ga javnost še ni imela priložnosti videti, saj so posnetki (na zahtevo intervenientov) do razrešitve pritožbe zapečateni.

Do odločitve o uprizoritvi v Los Angelesu je prišlo po uspešni enkratni predstavi v New Yorku septembra letos, v kateri sta tožnika Jeffreyja Katamija in Paula Zarrilla igrala Cheyenne Jackson (po novem uradno poročen v New Yorku) in Matt Bomer (poročen v Kaliforniji), ob njima pa so med drugimi nastopali Morgan Freeman, Ellen Barkin, John Lithgow, Bradley Whitford, Marisa Tomei in sam Rob Reiner. Ta naj bi po losangeleški predstavi načrtoval tudi dokumentarni film o zloglasnem referendumu.

Omeniti velja, da je pred nekaj leti že izšel pretresljivi dokumentarec Reeda Cowana 8: The Mormon Proposition, kjer je Lance Black sodeloval kot pripovedovalec (glej Narobe št. 15).

Če bi slučajno koga na kaj spominjalo.

Luka Pieri

Več o temi in zanimivosti:

Dustin Lance Black in Matt Bomer po newyorški predstavi >>>

Intervju z Blackom in nastopajočimi po newyorški predstavi >>>

Izjava Georgea Clooneyja o Predlogu 8 >>>

Brad Pitt o Predlogu 8 >>>

Arnold Schwarzenegger o Predlogu 8 >>>

P!nk o referendumu in šikaniranju >>>

Slavni (ameriški) o Predlogu 8 >>>

Napovednik filma 8: The Mormon Proposition >>>

Written By
More from Uredništvo

Recenzije: Film 17

Novo na DVD/BD … v tujini   Howl Produkcija: ZDA, 2010 Scenarij...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja