Mavrično kuhanje, prijazno življenju

Katarina in Kamala

Katarina in KamalaPred kratim sta Kamala in Katarina Čuk izdali kuharsko knjigo »Okusite svoje sanje« in kuharske kartice KamAlaCard, ki poleg receptov vsebujejo še »pozitivne misli«. Te naj bi še tako štorastega kuharja spravile k samozavesti, samozavest pa naj bi prispevala k uspešnemu kuhanju okusnih jedi.

Pri Narobe knjige bržkone ne bi niti opazili, če avtorici ne bi bili lezbični par, ki za povrhu – in vsem nam v olajšanje – tega ne skrivata. Prav nasprotno, s pojavljanjem v medijih želita spodbuditi javnost k razmišljanju o istospolnih parih kot enakovrednih in aktivnih članih in članicah družbe.

Kombinacija kuhinje in pravičnega sveta – kar Katarina in Kemala združujeta v svojem motu »life friendly cooking« – je dovolj vznemirljiva, da smo jima ob izdaji knjige za blog Narobe zastavili nekaj vprašanj.

Sporočilo ob knjigi “Okusite svoje sanje”, ki sta jo izdali, je, da ima vsak svoj okus in da je prav tako. Je ta moto kakor koli povezan tudi s tem, da knjigo promovirata kot razkrit lezbični par?

Seveda. Pravzaprav sta glavni dve stvari, ki jih imava ob tem v mislih, izbira hrane in izbira partnerja (mesno/vege, čokolada/vanilija, moški/ženska, …), a ne samo to. V življenju namreč vsi iščemo le okus. V hrani, ljubezni, glasbi, oblačenju, razmišljanju … Vsakdo si življenje začini po svoje – z vsem, kar ima rad. In kaj je narobe s tem?

Nič, seveda. Knjiga je šele izšla … ampak ali morda lahko že povesta, kako se ljudje odzovejo na to, da jo je napisal lezbični par – in da za povrhu tega ne skriva?

Večini se zdiva prav simpatični skupaj. Da sva glede tega tako neposredni, sproščeni, neobremenjeni in odkriti, pa jih razoroži. ‘O, kako sta luštni’ in ‘vsaka čast’ sta pogosta odziva. Sicer pa ni pomembno, kako se nekdo odzove, ampak kako se ti odzoveš nazaj.

Vajini recepti so zasnovani na filozofiji kuhanja, ki je prijazno življenju (life friendly cooking). Kaj to pomeni?

Več pomenov ima. So brez mesa in zato prijazni življenju živali; so hitri za pripravo, da nam ostane več časa za druge stvari; in spremljajo jih misli in knjižica z namigi, kako v življenju skuhati to, kar si želimo. Ker so načela uspeha povsod enaka – pa naj gre za kuharijo, biznis ali ljubezen.

Čeprav – če se ne motim – na življenje poskušata gledata čim bolj pozitivno, vse vseeno ni rožnato. Tudi sami sta imeli težavo, ko sta se želeli registrirati, pa to ni bilo možno, ker je ena od vaju državljanka Makedonije. Kaj se je zgodilo?

Ja, res je. Zapletlo se je, ko so na upravni enoti od naju zahtevali dokument, da Makedonija nima zadržkov za sklenitev istospolne zveze v Sloveniji, saj dokument o tem, da nima zadržkov za sklenitev zakonske zveze, ni dovolj. Seveda tega v Makedoniji nisva dobili (so bili kar direktni, da imajo zadržke in da kaj takega ne morejo izdati). V Sloveniji pa so naju spet poslali nazaj, po potrdilo, da Makedonija tistega dokumenta ne more izdati, ker nima podobnega zakona, kar pa seveda spet ni šlo skozi …

Kamala in KatarinaObstajajo tipične italijanske jedi, pa tipične francoske jedi in tako naprej … kaj pa bi bila tipična mavrična jed, jed iz sveta gejev in lezbijk (smeh)?

Od neke Francozinje sva slišali, da pri njih lezbijke povezujejo z veganstvom … ne vem, a je morda tukaj tudi tako? Nimava pojma. Mogoče pa bi bila tipična mavrična jed: sočna, barvita, drzna, izrazitega okusa … unikatna.

Če bi lahko, kaj bi skuhali Alešu Primcu, Ljudmili Novak in predstavnikom RKC v Sloveniji, ki so izdatno pripomogli, da ni bil sprejet Družinski zakonik?

Skuhali bi ajdove žgance z ocvirki, krvavice in kislo zelje – tipično slovenske jedi na netipičen način – po svoje – okusne, a brez mesa, brez krvi … Ups, zdaj sva se že izdali … sicer pa jim tega sploh ne bi povedali. Pustili bi, da najprej probajo in šele potem komentirajo.

Ali lahko računamo, da bomo v Ljubljani kmalu dobili lgbt-restavracijo … ali pa so vajini načrti drugačni?

Vrata najine restavracije se bodo enkrat zagotovo odprla (za vse), a pred tem je na seznamu še veliko drugih stvari. Trenutno dokončujeva drugo izdajo KamAlaCard, katere tema je ljubezen v vseh oblikah. Kmalu pa še več …

Kamalo in Katarino lahko spremljate na njunem blogu (http://fullblissliving.com/) kjer lahko najdete tudi vse informacije o njunih kuharskih podvigih.

Roman Kuhar

Written By
More from Uredništvo

Martina Ipša v Cafe Open

Cafe Open, Hrenova ulica 19, 1000 Ljubljana, sobota 10. oktober ob 20.00...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja