Homofobija in šola

scotland

scotlandKonec prejšnjega tedna, med 27. in 29. aprilom, je v Edinburghu potekala mednarodna konferenca »Spopadanje s homofobijo v šoli«, ki sta jo v okviru svojega evropskega projekta »Challenging Homophobia Together« organizirali škotska nevladna organizacija »LGBT Youth Scotland« in slovensko glbt-društvo Legebitra. Konferenca je bila namenjena predvsem izmenjavi pogledov in primerov dobrih praks v boju zoper homofobijo v šolah, na konferenci pa sta bila predstavljena tudi vodič za strateško sodelovanje vladnih in nevladnih akterjev v boju proti homofobiji v izobraževanju ter rezultati kvalitativne raziskave med nevladnimi organizacijami in vladnimi službami v Evropi. Slednja je pokazala, da glbt-vsebine ostajajo nevidne v šolskih kurikulih, da vladne službe pogosto menijo, da v šolah ne prihaja do homofobičnega nasilja ali pa da v šolah sploh ni glbt-mladostnikov. Medtem ko se ponekod sicer ukvarjajo z ozaveščanjem o glbt-tematikah v šolah, anti-homofobično nasilje pogosto ostaja nenaslovljeno in prezrto.

Konference se je med drugim udeležila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Kovšca, ki je v svojem uvodnem nagovoru med drugim poudarila, da bi morali na novo narisati zemljevid razvitih držav in pri tem ne upoštevati zgolj ekonomskih faktorjev (kot je na primer BDP), pač pa tudi socialne, med drugim spoštovanje človekovih pravic. Simon Maljevac, predsednik Legebitre, je ob tem poudaril, da v šolah ni težava zgolj v eksplicitnih in implicitnih oblikah diskriminacije, pač pa predvsem v tišini o teh problemih.

Podobna vprašanja bodo naslovili tudi udeleženke in udeleženci mednarodnega seminarja »Homofobija v šolah v Vzhodni Evropi«, ki bo v petek, 6. maja, in soboto, 7. maja, potekala na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Konferenco organizira Mirovni inštitut v sodelovanju z oddelkom za sociologijo FF in je prav tako del evropskega projekta »Citizens in Diversity«. Konference se bo med drugim udeležila tudi ameriška profesorica Judith Stacey, ki je poznana po svojih raziskavah o istospolnih družinah in kritičnih razpravah s tistimi, ki menijo, da družina propada. Judith Stacey bo imela plenarno predavanje v ponedeljek, 9. maja ob 17h na Filozofski fakulteti (peto nadstropje, Modra soba), svojo novo knjigo »Unhitched: Love, Marriage, and Family Values From West Hollywood to Western China« pa bo predstavila na pogovoru v Cafeju Open v torek, 10. maja ob 19h.

Več:

Program konference »Homofobija v šolah v Vzhodni Evropi« >>>

Predavanje Judith Stacey na FF >>>

Pogovor z Judith Stacey v Cafeju Open >>>

Challenging Homophobia Together >>>

 

Written By
More from Uredništvo

Homoseksualci nezaželeni

Lokalna turistična organizacija Bovec je letos izdala katalog »Nastanitev na Bovškem, poletje...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja