Poljsko sodišče odločilo: peder je žaljivka

poljska

poljska

Sodišče na Poljskem je v še enem zgodovinskem sodnem primeru za gejevsko in lezbično skupnost obsodilo neko žensko, ki jo je gejevski par obtožil obrekanja zaradi uporabe besede ‘peder’. Sodišče ji je pripisalo denarno kazen v višini 3750 eurov.

24- letni G. Ryzsard in njegov fant, ki živita v manjšem mestu s 5000 prebivalci blizu Szczecina na severozahodu Poljske, sta tožila svojo sosedo zaradi obrekovanja. Soseda je namreč povsod, kjer ju je videla – v bloku, na ulici, v trgovini – za njima vpila, da sta pedra. Nato so ju tudi drugi prebivalci verbalno žalili. Vanju so celo metali kamenje.

Sodnik je v svoji odločitvi zapisal, da uporaba besede »peder« ni samo žaljiva, pač pa je v opisanem primeru z uporabo te besede prišlo tudi do kršenja pravice do dostojanstva in zasebnosti.

Fantoma je pri sodnem primeru pomagala poljska nevladna organizacija Kampania Przeciw Homofobii (KPH), ki je pred kratkim izdala poročilo o sovražnem govoru na Poljskem. V njem ugotavljajo, da stopnja sovražnega govora na Poljskem ostaja visoka. Trenutno si prizadevajo, da bi v poljski kazenski zakonik, ki že prepoveduje sovražni govor na različnih osnovah, vnesli postavko, ki bi prepovedovala sovražni govor tudi na osnovi spolne usmerjenosti in spolnega izraza.

Written By
More from Uredništvo

Vabilo na mednarodno usposabljanje “Heart Puzzle”

Društvo informacijski center Legebitra v partnerstvu z 12 organizacijami iz 12 držav...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja