Oblikovanje aseksualne skupnosti v Sloveniji

asek

asekBeseda aseksualnost že nekaj let pojavlja v našem besedišču, pa vendar se bolj skriva po prašnih kotih pogovorov in člankov ter počasi nabira stereotipe, tako da je skoraj vsak zanjo že slišal, redko kdo pa je raziskal njen pravi pomen.

Zato najprej razčistimo z definicijo. Aseksualec/Asleksualka je oseba, ki je nihče spolno ne privlači in/ali si ne želi spolnih odnosov. Aseksualnost ni duševna motnja in ne pomeni nesposobnosti ljubiti, saj si večina aseksualcev in askesualk prav tako močno želi ljubečih, intimnih in predanih partnerskih odnosov kot vsi drugi ljudje, le da pri tem ne občutijo tudi  spolne privlačnosti. Zarja, ena izmed slovenskih aseksualk, na primer pravi: “Imam se za aseksualno. To mi pomeni, da nimam nobenega interesa za spolne odnose in da ne poznam občutka, da bi me nekdo spolno privlačil. Ko se zaljubim, imam željo po emocionalni, mentalni, duhovni in fizični bližini, niti malo pa ne po spolnem odnosu.”

Ker pa je pogled na svet brez občutka spolne privlačnosti precej drugačen od pogleda večine, se postopoma oblikujejo skupnosti aseksualcev, ki se podobno kot vse druge skupnosti pod mavričnim dežnikom borijo predvsem za svojo prepoznavnost in enakopravnost. Največja aseksualna skupnost na internetu se tako imenuje Asexuality visibiliy and education network (AVEN), saj je njen namen poleg druženja podobno mislečih in čutečih oseb predvsem ozaveščanje o aseksualnosti in ustvarjanje varnega prostora, v katerem bi bili vsi ljudje ne glede na svojo spolno usmerjenost ali njeno odsotnost obravnavani enakovredno. S podobnim namenom pa je v zadnjih mesecih zaživel tudi slovenski forum za aseksualce in aseksualke.

V kotičku, namenjenem predvsem pojasnjevanju definicij, ki so ga forumaši in forumašice poimenovali kar ABC, poskuša slovenski forum najprej odgovoriti na nekaj osnovnih vprašanj in zmot o aseksualnosti. Poleg tega ima forum kotičke za bolj sproščene debate in poglobljene pogovore o osebnih izkušnjah, ki pa so zaradi intimne narave dostopni le prijavljenim članom in članicam. Posebnost foruma je kotiček za srečanja in druženje, v katerem se forumaši in forumašice dogovarjajo za redna mesečna srečanja, ter kotiček, v katerem objavljajo povzetke pogovorov s srečanj z namenom, da približajo tematiko čim širši publiki in tako razblinijo nepotrebne stereotipe, še preden ti sploh dobro nastanejo.

Forumaši in forumašice se tudi aktivno zavzemajo za sodelovanje z LGBTQ skupnostjo in moonboy, eden izmed administratorjev foruma, pravi: “Ker je forum nov in ima malo članov, mu še nekoliko manjka aktivnosti, želimo pa si, da bi čimprej in čimbolj živahno zaživel. Veseli bomo vseh novih članov, ki jih tematika zanima in mislijo, da bi lahko konstruktivno prispevali k našim pogovorom. Zaenkrat smo že govorili o definicijah in o manjkajočem besedišču, ugotavljali smo pomen skupnosti in varnega okolja, razpravljali o alternativnih modelih zvez, na prihodnjih srečanjih pa si želimo spoznati tudi kakega novega člana.”

Pomen aseksualne skupnosti pa ni samo v zbliževanju podobno čutečih oseb, temveč tudi v odpiranju novih tem, postavljanju novih teorij o zaljubljenosti in ljubezni ter novih modelov nekonvencionalnih zvez. Ste opazili, da ljubezen ni tako preprosta kot v filmih? Ste se kdaj zaljubili v osebno nasprotnega spola, kljub temu da vas spolno privlači le isti spol? Ste se kdaj s kakim prijateljem tako zbližali, da vam je odnos pomenil več kot prijateljstvo, pa vendar ni šlo za romantično ljubezen? Aseksualna skupnost prepoznava take izkušnje kot povsem legitimne, jih zna opisati in za njih celo razvija nove koncepte, kot na primer “romantična privlačnost” in “queerplatonski partner”.

Kot pravi Zarja : “Čutim, da je to nekaj, kar bi bilo nujno ‘spraviti v svet’, ker bi bilo to koristno za širšo družbo. Če bi namreč odpadel ta hud pritisk na ljudi, da morajo nujno prakticirati neko seksualnost, bi bil svet po mojem mnenju veliko lepši, prijaznejši, bolj pisan, saj bi bila dodana še ena barva v mavrici vseh človeških različnosti. /…/ In da bi lahko na tem področju še marsikaj novega odkrili, če bi si upali pogledati na vse to z drugega zornega kota, izven prevladujočih vzorcev in vsiljenih norm.”

Na forumu so torej zmeraj dobrodošli novi člani in nove članice, ki se prepoznajo v definiciji aseksualnosti, in vsi ostali, ne glede na lastno spolno usmerjenost, če so le pripravljeni konstruktivno prispevati k pogovorom ali pa če se želijo le poučiti o aseksualnosti, da bodo lahko bolj strpne in razumevajoče osebe.

Na fotografiji so barve v zastavi asksualne skupnosti: črna, siva, bela in vijolična.

Forum >>>

Aven >>>

Written By
More from Uredništvo

Torkov filmski večer – Goreči denar

Klub Tiffany 8.4.2014 ob 19:00 Klubom Tiffany vabiti na tretjo projekcijo v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja