Vseevropski akcijski načrt LGBT-pravic v pripravi

smernic

smernicEvropski palrament je pretekli teden objavil študijo potencialnih smernic Evropske unije za enakopravnost LGBT-oseb, poročajo na spletni strani medskupine za LGBT-pravice pri Evropskem parlamentu. Tovrstni akcijski načrt Evropske unije bo združeval nove zakone in politike z namenom okrepiti enakopravnost in nediskriminacijo lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in interseksualnih osebe v Uniji.

Raziskavo je naročil parlamentarni odbor za Državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve in prihaja po številnih pozivih Evropskega parlamenta, naj Evropska komisija pripravi tovrstne smernice.

Smernice so dokumenti, v katerih so predstavljene politike, ki povzemajo in načrtujejo aktivnosti Evropske unije na določeno temo v prihodnjih letih, kot na primer Strategija za enakost žensk in moških 2010 – 2015, Evropska strategija o invalidnosti in EU okvir za nacionalne strategije vključevanja Romov.

Evroposlanka in podpredsednica Medskupine za LGBT-pravice v Evropskem parlamentu Sophie in ‘t Veld je ob tem dejala: »Pozdravljam novo študijo, ki nam bo pomagala zarisati skelet tistega, kar morajo vključevati LGBT- smernice.« »Evropski parlament, še posebej Zavezništvo liberalcev in demokratov, je od januarja lani Evropsko komisijo redno pozivalo, naj pripravi smernice za enakopravnost LGBT-oseb. Priprava tovrstnih politik bi stala zelo malo oz. skoraj nič, zagotavlja pa, da EU izpolnjuje obljube o enakopravnosti in protidiskriminaciji,« je še poudarila in ‘t Veld.

c in sopredsednik Medskupine za LGBT-pravice Michael Cashman je dodal: »LGBT smernice bodo zagotovile, da bodo Komisija, Svet in Parlament aktivno predani enakopravnosti v vseh aktivnostih Unije.« In še: »Viviane Reding je prva evropska komisarka s portfeljem temeljnih pravic in prepričan sem, da se bo odzvala na pozive še pred koncem njenega mandata leta 2014. Enakopravnost ne more čakati.«

Evropski parlament zdaj pričakuje še rezultate raziskave Agencije za temeljne pravice o stanju pravic LGBT-oseb v Evropski uniji in na Hrvaškem, ki naj bi bili pripravljeni v prvi polovici leta 2013.

Mitja Blažič

Več:

Tiskovno poročilo >>>

Written By
More from Uredništvo

Kavarniški večer vol. 17: Karaoke

četrtek, 10. 4. 2014 ob 20h Kdaj si nazadnje prijel/a v roke...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja