Spet homofobni napadi na Balkanu

zagreb-1_200

zagreb-1_200Samo štiri mesece potem ko so homofobi v Zagrebu brutalno pretepli dve lezbijki, so v istem delu mesta, na isti avtobusni nočni progi, konec prejšnjega tedna pretepli še dva geja. V Makedoniji so zamaskirani moški v začetku tedna s kamenjem napadli LGBTI podporni center samo nekaj ur po odprtju. Včeraj pa je nasilnež v Tirani napadel lgbt aktivistke in aktiviste, potem ko so mirno protestirali v podporlo lgbt skupnosti v Makedoniji.

tline” style=”margin-right: 5px; float: left;” alt=”zagreb-1_200″ src=”images/stories/Novice_2012/zagreb-1_200.jpg” height=”100″ width=”200″ />Samo štiri mesece potem ko so homofobi v Zagrebu brutalno pretepli dve lezbijki, so v istem delu mesta, na isti avtobusni nočni progi, konec prejšnjega tedna pretepli še dva geja. V Makedoniji so zamaskirani moški v začetku tedna s kamenjem napadli LGBTI podporni center samo nekaj ur po odprtju. Včeraj pa je nasilnež v Tirani napadel lgbt aktivistke in aktiviste, potem ko so mirno protestirali v podporlo lgbt skupnosti v Makedoniji.

»Pedri, izginite odtod! Kaj k…. počnete tu?«

To so po poročanju nevladne organizacije Zagreb Pride besede, ki jih je moral poslušati 24-letni študent, medtem ko je krvavel zaradi udarca v obraz. Dogajanje se jr odvijalo pred očmi ljudi v polnem nočnem avtobusu, na progi 34 proti Trešnjevki, v soboto, 20. oktobra ob 2.10 zjutraj. Napadalci so med zapuščanjem avtobusa izza hrbta napadli 24-letnika in njegovega partnerja, sicer španskega državljana. Udarcu v obraz so sledili poniževanje in brce, medtem ko je dekle enega od napadalcev nasilneže spodbujalo, ti pa so se potem lotili še španskega državljana. Napad se je končal, ko je šofer avtobusa uspel zapreti vrata.

Napad iz sovraštva so žrtve nemudoma prijavile policiji in španskemu veleposlaništvu. Vsaj štirje očividci pa so o dogajanju pripravljeni tudi pričati. Prav izjave prič, poudarjajo pri Zagreb Pridu, so bile ključne, da so pred meseci identificirali storilce brutalnega napada na lezbijki.

Pri Zagreb Pridu, kjer so napadenima fantoma ponudili pomoč, poudarjajo, da ima v Zagrebu in po vsej Hrvaški vsakdo pravico ljubiti, se držati za roke in poljubljati, povedati in pokazati, da je lezbijka, gej, biseksalna ali transspolnma oseba in da je v življenjskem partnerstvu z ljubljeno osebo: »Nihče nima pravice nikogar tepsti ali žaliti. To so kazniva dejanja, za katera se odgovarja z zaporom in denarno kaznijo.« Iz omenjene organizacije napovedujejo, da bodo po pravni poti izborili zmago lgbt-skupnosti in porazili homofobijo, transfobijo ter tako pripomogli k izgradnji družbe pravičnosti in enakopravnosti.

Odvetnice Zagreb Prida so odločene, da bodo vložile kazensko ovadbo zoper neznane storilce zaradi nasilja iz sovraštva. Od zagrebške policije pa pričakujejo, da k preiskavi zločina pristopi skrajno resno, čim prej odkrije napadalce in njihova dejanja opredeli kot kazniva dejanja nasilništva ter jih vodi po protokolu obravnavanja zločinov iz sovraštva.

Kamenjali LGBTI podporni center v Skopju

skopje_200Samo osem ur po odprtju centra za podporo lgbt-populacije na Starem bazarju v centru Skopja, projekt je podprlo nizozemsko veleposlaništvo, so prostore s kamenjem napadli trije zamaskirani moški, poročajo nekateri makedonski mediji.

Predstavnica Helsinškega monitorja Urania Pirovska je povedala, da so grožnje, da bodo center napadli, prejeli pred odprtjem, kjub temu pa niso hoteli opustiti namere pomagati istospolno usmerjenim in transspolnim posameznikom in posameznicam v Makedoniji. LGBTI podporni center so odprli v ponedeljek, 23. oktobra, ponoči pa so ga neznanci napadli.

Glavni namen centra je predstavljanje lgbt-skupnosti, posvečal pa se bo tudi ustanavljanju skupin za samopomoč ter formalni in neformalni podpori organizacijam, ki so dejavne na polju človekovih pravic. Gre za pomemben projekt lgbt-skupnosti v Makedoniji, v katerega so vložili kar nekaj let intenzivnega dela. »Dogodki, ki so se zgodili v zadnjih dneh, in so osvetlili institucionalizirano homofobijo in homofobnost nekaterih medijev, še dodatno kažejo na potrebo po delovanju tovrstnega centra. Sovraštvo, ki ga nekateri izražajo v zadnjih dneh, ne more dolgoročno zdržati, zato sem prepričan v uspeh centra in v to, da bomo dosegli enakopravnost vseh, ki tu živijo,« je povedal Koco Adnonovski, programski direktor LGBTI podpornega centra.

Sicer se homofobna kampanja, ki jo vodijo vidni predstavniki makedonske vlade in nekateri provladni mediji, nadaljuje. Na slovesnosti ob nedavnem prazniku Dnevu makedonskega revolucionarnega boja, je predsednik vlade Nikola Gruevski med drugim povedal: »Danes, ko nedvomno živimo v boljših razmerah kot pred 60, 100 leti, se, iskreno rečeno, skupaj z drugimi evropskimi državami soočamo s krizo družinskih vrednot, s hudim dolgoročnim in do zdaj neustavljivim trendom upada rodnosti. Živimo v času, ko se družine vse redkeje odločajo za drugega, kaj šele tretjega ali četrtega otroka. V nasprotju s tem pa se pogovarjamo o izkrivljenih vrednotah, o enospolnih porokah in celo o posvajanju otrok v te enospolne skupnosti, o neke vrste pravicah žensk in moških, in o tem, kdo od njih je bolj prisoten v politiki in gospodarstvu. In medtem, ko mi zapravljamo čas v tovrstnih debatah, je v državi vse manj ljudi.« Nevladne organizacije so se na govor predsednika vlade – prav minister te vlade je sprožil razpravo o istospolnih porokah in posvojitvah – že ostro odzvale.

»Hitler je imel prav, ko je pobijal take, kot ste vi!«

tirana_200Potem, ko se skupina aktivistk in aktivistov treh LGBT-nevladnih organizacij v Albaniji (Naveza proti diskriminaciji, Pro LGBT in Rožnata ambasada/LGBT Pro) mirno protestirala pred makedonsko ambasado v Tirani v podporo lgbt-skupnosti v Makedoniji – šlo je za prvi  tovrstni dogodek v albanskem glavnem mestu – so bili udeleženke in udeleženci priča homofobnemu incidentu.

Medtem ko so protestniki in protestnice po manifestaciji vstopali v sosednji lokal, je k njim nasilno pristopil okrog 25 let star moški, jih začel pljuvati v obraz in jim groziti s smrtjo: »Ne pojavljajte se v javnosti, sicer vas bom ubil! Hitler je imel prav, ko je pobijal take, kot ste vi! Poglejte, kaj z ljudmi, kot ste vi, počnejo Srbi! Enako bomo počeli tudi tukaj v Albaniji.«

Aktivisti in aktivistke so nasilneža uspeli zadržati do prihoda policije, kasneje pa sta dva protestnika, Xheni Karaj in Kristi Pinderi, proti napadalcu na policijski postaji podala kazensko ovadbo.

Napadalca so tudi identificirali. Gre za Redona Malokuja, študenta in, po njegovih besedah, vernega muslimana. Albanski aktivistke in aktivisti so kasneje ugotovili, da gre za osebo, ki je že večkrat poskušala preprečiti javne lgbt-manifestacije v Tirani in je zelo aktivna tudi na socialnih omrežjih, kjer širi sovraštvo do lgbt-oseb.

Albanske lgbt-nevladne organizacije so odločne, da bodo pozorno spremljale proces do razpleta, v prepričanju, da lahko samo s spoštovanjem zakona dosežejo spoštovanje človekovih pravic.

Mitja Blažič

Zagreb >>>

Skopje >>>

Tirana >>>

Written By
More from Uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja