25 let lezbične sekcije LL

25_let_LL

25_let_LL

Lezbična sekcija ŠKUC-a letos praznuje četrt stoletja, zato od 3. do 10. novembra organizirajo festival Lezbična četrt: 25 let lezbične sekcije LL. V sklopu festivala se bodo odvijale projekcije filmov, delavnica, videoperformans, razstava, stand-up, elektronski avdio-vizualni dogodek, delavnica, okrogla miza … Festival se bo začel s premiero dokumentarnega filma Razmerja. 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL, Ljubljana, avtoric Marine Gržinić, Aine Šmid in Zvonke T Simčič, ki bo 3. novembra ob 18. uri v Slovenski kinoteki v Ljubljani.

Dokumentarni video film ob 25. obletnici nastanka lezbične sekcije ŠKUC-LL (1987-2012) vizualizira, kontekstualizira in opredeli tudi lezbično gibanje v nekdanji Jugoslaviji, LGBTQ-skupnost ter feministične, lezbične, gejevske, queerovske in transspolne pozicije v kontekstu politike, ekonomije, kulture, umetnosti in pravno-institucionalnega ustroja.

Kontekstualizacija je potekala v dveh korakih, najprej iz razpadajočega socializma v neoliberalni kapitalizem, potem pa skozi tranzicijo v popolni neoliberalni globalni kapitalizem sedanje Slovenije, bivše Jugoslavije in pa Evrope. Film vključuje analizo gibanja v okviru EU po letu 2004, ko Slovenija postane njena članica, ter v debato vključi analizo in »klimo« ob sprejemu novega družinskega zakonika v Sloveniji (2012). Posebno mesto imajo parade ponosa na nekdanjem jugoslovanskem ozemlju.

Ob obletnici je pri Škucevi zbirki Vizibilija izšla tudi knjiga Lezbična sekcija LL: Kronologija 1987-2012 s predzgodovino avtoric Tatjane Greif in Nataše Velikonja. O knjigi so organizatorke zapisale, da je namen dela je trasirati spomin za prihodnost: lezbične politike in lezbijke so v tem prostoru, kljub vsem poskusom njihovega zastiranja in izključevanja, vendarle bile prisotne v preteklosti in prisotne s(m)o dandanes.

Dodale so: »Lezbična sekcija LL je zgolj ena od mnogih aktivnih platform lezbičnega delovanja. Lezbijke smo vpete v javno sfero, v izgradnjo lezbičnega prostora in s tem tudi konstrukcijo širšega družbenega in političnega dogajanja. Nismo šibak, zastrt, neviden, zaseben, obremenjen, senčni del družbe, marveč smo aktivne in neodvisne ustvarjalke političnega, znanstvenega, družabnega, intelektualnega, umetnostnega, javnega dogajanja. Tiste iz prihodnosti bodo zaradi tega imele močno podlago. Kajti četudi je vse več poskusov, da se javna prisotnost lezbijk v zadnjih desetletjih, pravzaprav v celotnem 20. stoletju, razkrije, zabeleži in popiše, pa ni nikakršnega zagotovila, da se bo ohranjala tako aktivno in vitalno tudi v prihodnosti. Ta naloga je zaveza za prihodnje generacije.«

Program festivala Lezbična četrt: 25 let lezbične sekcije LL >>>

Written By
More from Uredništvo

Novice od tu 12

NOVICE OD TU Foto: Črt Majcen (www.ljudmila.org/siqrd) Primer Open na sodišču Skupina...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja