Novice od tu 12

NOVICE OD TU

napadalci-net

Foto: Črt Majcen (www.ljudmila.org/siqrd)

Primer Open na sodišču

Skupina nasilnežev je 25. junija lani z gorečimi baklami, s kamenjem in palicami napadla gejem in lezbijkam prijazen lokal Cafe Open, v katerem se je prav takrat v okviru tedna parade ponosa 2009 odvijal literarni večer. V napadu so med drugim pretepli aktivista za pravice istospolno usmerjenih Mitjo Blažiča. Policija je teden dni po napadu prijela tri osumljence, zoper katere so vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve treh kaznivih dejanj: javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, nasilništva in povzročitve splošne nevarnosti. Glavna obravnava v zvezi z napadom je potekala konec novembra, ko so se na Okrožnem sodišču v Ljubljani zagovarjali obdolženi Marko Kous, Jan Stenovec in Jernej Šercer. Kot priča in oškodovanec je nastopil napadeni aktivist, ki je še enkrat podrobno pojasnil dogajanje ob napadu in po njem, odgovarjal je na vprašanja sodišča, tožilstva, svoje zagovornice in treh odvetnikov obrambe in sprejel opravičilo obdolženih, ki sicer niso želeli odgovarjati na vprašanja sodišča. V kazenski zadevi so konec januarja in v začetku februarja predvidene še 3 obravnave.

cafe

Foto: Mojca Pišek

Spet homofobija

Ravno v dneh pred prvo sodno obravnavo junijskega napada na Café Open so neznanci zgodaj zjutraj v steklena vrata lokala vrgli granitno kocko in jih razbili. Med dogodkom je bil lokal na srečo prazen in zaprt, gre pa že za drugi incident, povezan z omenjenim gejem in lezbijkam prijaznim lokalom. Cafe Open bo svoja prizadevanja za odprto družbo kljub incidentom in napadom pogumno nadaljeval še naprej.

LegebitraSpletno stran glbt-organizacije Legebitra je napadla nepoznana, najverjetneje turška nacionalistična skupina Fatihler, kar v turščini pomeni »napadalci«. Po vdoru na stran so pogumneži objavili svoj znak, na katerem se nahaja napis, da je vse dovoljeno, ko gre za vprašanje države, niso pa pozabili dodati niti letnice 1923, ko je bila Turčija vzpostavljena kot sekularna republika. Poleg zgoraj omenjenega so nam pustili tudi prikupno sporočilo: »No Gay — No Lezbiyen«. Ni znano, ali je napad povezan z intervjujem o umoru iz časti Ahmeta Yildiza, ki je bil obljavnjen v deseti številki revije Narobe, vsekakor pa militantnim nadobudnežem kakšna dodatna ura angleščine ne bi škodila.

kopacmrak

Dr. Anja Kopač Mrak

Družinski zakonik gre naprej

Vlada je na seji  17. decembra 2009 sprejela in potrdila predlog novega Družinskega zakonika in mu s tem odprla vrata v parlamentarno proceduro. V predlogu določbe glede istospolnih porok in možnosti posvojitev otrok istospolnih parov ostajajo nespremenjene. Državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve dr. Anja Kopač Mrak je namreč na tiskovni konferenci, na kateri so predstavili dopolnitve zakonika, poudarila, da v času javne razprave niso prejeli »nikakršnih strokovnih utemeljitev proti izenačitvi raznospolnih in istospolnih parov«. Teden dni predtem je v Cankarjevem domu potekal forum »Po javni razpravi o Družinskem zakoniku«, ki je v organizaciji Sekcije za spol in družbo pri Slovenskem sociološkem društvu in Mirovnega inštituta ponudil strokovno, nepopulistično razpravo o predlogu novega zakonika. Posnetek okrogle mize si lahko pogledate na naši spletni strani, mi pa si lahko le želimo, da bi si takšen pristop utrl pot tudi v medije.

fantje

Požarnik, Rus, Primc

Tri “bose”

Dr. Hubert Požarnik, član programskega sveta RTV Slovenija, je v razpravi na TV Slovenija o novem predlogu zakona o RTV dejal, da je predlog problematičen, ker naj bi svet RTV Slovenija med drugim sestavljalo 6 predstavnikov civilne družbe. Boji se, da bi v svet tako lahko prišli tudi, glej ga šmenta, predstavniki »homoseksualnih in lezbičnih« društev. Dr. Požarnik, ki je sicer podpredsednik društva Pobuda za šolo po meri človeka, je tudi soavtor znamenitih tez o homoseksualnosti kot posledici napačne vzgoje, ki so bile v osemdesetih zapisane v učbeniku za Zdravstveno vzgojo. Požarnik je takrat skupaj s svojimi kolegi, soavtorji učbenika, homoseksualnost umestil med »nenavadno spolno vedenje« skupaj s posilstvom, ekshibicionizmom, fetišizmom, promiskuiteto, prostitucijo in incestom.

Za dr. Požarnikom pa prav nič ne zaostaja cenjeni družboslovec dr. Veljko Rus, ki je v Sobotni prilogi izjavil, da » otroci prevzemajo vzorce obnašanja staršev, zato menim, da bo nagnjenost otrok do istospolnosti pri enospolnih starših gotovo večja«, o čemer menda »ni mogoče dvomiti«. Če bi se spolna usmerjenost res prenašala s staršev na otroke, na kar Rus namiguje, potem danes verjetno skorajda ne bi bilo gejev in lezbijk. Tako pa je večina istospolno usmerjenih oseb vendarle odraščala ob starših heteroseksualcih, tudi raziskave pa vedno znova dokazujejo, da odstotek istospolno usmerjenih otrok odraščajočih v istospolnih družinah ni prav nič višji kot pri tistih v heteroseksualnih družinah.

Gornjima neumnostma pa se pridružuje še SLS-ov dežurni populist, Aleš Primc, ki bi se s svojim potencialno homoseksualnim otrokom »zmenil, da bo premoženja po meni in ženi dedoval samo toliko, kolikor bi ga v času najhujše stiske nujno potreboval za preživetje«.  Preostalo bi Primc zapustil tistim otrokom, ki bi rod peljali naprej. Bravo, očka. Zdaj mi pa prosim najdite istospolno družino, v kateri bi starši tako diskriminatorno ravnali z enim izmed otrok? (foto: mladina.si in delo.si)

hivHIV ne počiva

Čeprav Slovenija še vedno sodi med države z nizkim številom okužb z virusom HIV, število okuženih vendarle narašča. Irena Klavs z Inštituta za varovanje zdravja poudarja, da smo v Sloveniji »relativno slabo uspešni pri zamejevanju širjenja virusa HIV predvsem med MSM (moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi)«. Hkrati je poudarila, da je testiranje za virus HIV dostopno vsem, saj vsak lahko zaprosi svojega osebnega zdravnika. Tako lahko pa to vendarle ni, saj to pomeni, da posledično lahko razkriješ svojo seksualno identiteto, homofobija pa je seveda prisotna tudi v zdravniških krogih. Zaradi stigme, ki jo populacija MSM v Sloveniji še vedno doživlja, bi bilo smiselno pogosteje omogočiti testiranje za virus HIV na mestih srečevanja MSM. Takšno testiranje so letos organizirali med Parado ponosa v Ljubljani in že nekajkrat tudi v klubu K4. V obeh primerih je bil odziv na takšno možnost testiranja dober.V Sloveniji je po podatkih Inštituta za varovanje zdravja z virusom HIV okuženih 299 oseb, v letošnjem letu so na novo zabeležili 41 primerov, med njimi 25 moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu so na Ministrstvo za zdravje pripravili novo strategijo boja proti aidsu, v Sloveniji pa poteka tudi nova kampanja »Prenašaj sporočilo, ne virusa.« (Glej www.stop-aids.si)

Slovenski LGBT-literarni uspehi

Pri italijanski založbi Zoe Edizioni je lani v prevodu Petra Senizze izšla zbirka kratke proze Borisa Pintarja Parabole familiari, v češkem Brnu pa so v okviru queerovskega festivala Mezipatra predstavili roman Braneta Mozetiča Angeli, ki ga je v češčino prevedel Pater Mainuš. Na drugem koncu Evrope, v Barceloni, so istega večera predstavili izbor iz Mozetičevih Banalij (Banalitats), ki jih je v katalonščino prevedla Simona Škrabec. Poleg tega je v Pisi izšla še Mozetičeva pesniška zbirka Metulji (Farfalle), za ugledno italijansko založbo ETS jo je prevedla Jolka Milič, v septembru pa so Mozetičeve pesmi izšle tudi v dveh antologijah: v pregledni antologiji sodobne queerovske literature, ki je v ukrajinščini izšla v Lvovu, in v zbirki prevodov, ki so nastali na lanski prevajalski delavnici v Alžiru – v tej je predstavljen s pesmimi v francoščini, arabščini in berberskem jeziku tamazig, knjigo z naslovom Triangle pa je izdala založba Alpha iz Alžira.

venV’n vlečt

Letošnja sezona nedeljske K4 Roza prireja nov drag queen/king šov V’n vlečt. V svet preoblek, slovenskih estrad in humorja brez sramu vas popeljeta drag divi, Anastassia in Afrodita. Voditeljici sta »v’n vleki« že dvakrat, novembra in decembra, ko sta bili v gosteh Urška Čepin in Tina Gorenjak. Nadaljevanje sledi v februarju.

 

 

 

Novice od tu ureja Anamarija Šporčič – Janis. Pisala sta Janis in Mihael Topolovec.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

LFU – Samoobramba za ženske

Lezbično-feministična univerza vabi na pogovor Samoobramba za ženske in lezbijke, ki bo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja