Odpoved dobil zaradi mizoginije

Patric

Direktor britanske podružnice modne hiše Herve Leger Patric Courderc (na fotografiji) je dobil odpoved zaradi mizoginih in homofobnih izjav. V intervjuju za časopis Daily Mail je dejal, da so na sezamu žensk, ki nikakor ne bi smele nositi njihove znamenite bandage obleke, ženske, ki imajo široke boke in male prsi.

Mera s tem še ni bila polna, saj je dodal, da njihovih kosov ne bodo želele kupiti prave lezbijke, ker so raje možate in nosijo bolj ležerna oblačila. Vodstvo osrednjega podjetja BCBGMAXAZRIA Group, katerega del je Herve Leger, ga je zaradi te izjave odpustilo in dejalo, da slavi glamur, senzualnost in ženstvenost brez diskriminacije.

Courdercova izjava nas ne bi smela čuditi, če vsaj malo poznamo način delovanja modnega sveta. Večino zaposlenih v tej industriji predstavljajo ženske, vendar večino najvišjih položajev zasedajo moški. To je tako le še eno izmed področij, v katerem se zrcali neenakost spolov. Ženske so pripuščene v industrijo, vendar položaje moči zasedajo moški. V tej moški dominaciji se skriva še ena malenkost, in sicer so najbolj cenjeni in nagrajeni geji.

Modni oblikovalec hiše Bill Blass, Michael Vollbracht je zadel bistvo delovanja modnega sveta, ko je dejal, da moški – geji vedo, kaj želijo biti ženske, bolje kot ženske vedo, o čem fantazirajo. Izjava, ki nam pove, da ženska avtonomnost želje pravzaprav ne obstaja oziroma jo ženske kot subjekti ne znajo uresničiti, tako kot to znajo moški, ki v resnici ne kažejo kakršnega koli zanimanja za ženske.

Tom Ford, kreativni direktor modnih znamk Gucci in Yves Saint Laurent, je dal piko na i, ko je povedal, da so moški objektivnejši od ženske. Moški je torej nezmotljiv posameznik, ki najbolje ve, kaj ustreza ženski. Zatorej ni presenetljivo, da je moda zelo rasistična in mizogina, saj je ideal suha, belopolta, feminilna heteroseksualna lutka.

Hkrati moda utrjuje binarno predstavo o spolih, torej o tem, kaj je moško in kaj žensko, pri čemer ne dopušča velikih odmikov iz tega okvirja. Sicer je res, da je androgenost postala veliki modni trend, vendar je še vedno trend, ni stalnica. Poleg tega se je treba vprašati, kakšna je ta androgenost. Če pogledamo podrobneje, ideal predpostavlja belopolto, suho postavo brez oblin, kar je veliko bliže moškemu idealu v modi kot ženskemu. Glede na to, da so moški na ključnih in najbolj privilegiranih pozicija v modi, to ni nič nenavadnega.

Kot je za portal Muf zapisala Sara Nikolić, modne spremembe niso samo vprašanje estetike, ampak so tudi družbene spremembe. So neločljivo povezane z družbo. Zato nas Courdercova izjava opominja, kako zelo mizogina je moda in kako mizogina je pravzaprav še vedno naša družba.

Viri: 
Tags from the story
Written By
More from Martin Gramc

Naše malo rusko selo

Predsednik največje države kar ne neha s presenečenji. Odkar je junija letos...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja