Tajvanska parada ponosa je na ulice Tajpeja privabila na tisoče ljudi

Foto: Reuters

Menijo, da naj bi se parade ponosa v tajvanskem glavnem mestu udeležilo kar 80.000 ljudi in tako prisostvovalo v največji paradi ponosa v Aziji

Čeprav je deževalo, so udeleženci_ke parade ponosa, ki se niso pustili_e pregnati, še z večjim ponosom držale_i mavrične dežnike, ki so se ujemali s številnimi raznobarvnimi klobuki in pisanimi oblačili, ko so korakale_i po tajpejskih glavnih ulicah in pred tajvansko predsedniško palačo nosile_i mavrične zastave ter transparente z napisi pobude za legalizacijo istospolnih porok.

Kljub temu, da je LGBT-osebam sedanja politična oblast naklonjena in je Tajvan ena od vodilnih azijskih držav na področju pravic LGBT, se je skupnost LGBT morala precej boriti, da je dosegla predlagano zakonsko izenačitev istospolnih porok s heteroseksualnimi. Skupina za pravice LGBT meni, da je do tega pravzaprav prišlo v zadnjih tednih po tem, ko naj bi Tajvan pretresla novica o samomoru francoskega profesorja Jacquesa Picouxa, _Ta je storil samomor kmalu po tem, ko je zaradi raka umrl njegov dolgoletnih partner Tseng Ching-chao. Življenje si je vzel 18. oktobra zaradi spoznanja, da ni imel nobene pravice pri odločanju o partnerjevem zdravljenju in nobene pravice do skupne lastnine po njegovi smrti. Tako se zdi, da je njegova tragična smrt botrovala javnemu sočutju, da bi zakon o istospolnem partnerstvu oz. istospolni zakonski zvezi spremenile_i tako, da bi partnerkama_jema omogočil enake pravice glede dedovanja, zdravstvenih, socialnih in starševskih pravic.

Vladajoča demokratska progresivna stranka (DPS), ki vodi tajvanski parlament in je prišla na oblast pred petimi meseci, velja za naklonjeno skupnosti LGBT. Sicer je Tajvan že tako ena od progresivnejših azijskih držav na področju pravic LGBT, saj so do zdaj imele_i določeno pravno zaščito in do neke mere priznana istospolna partnerstva. Prejšnji teden pa je DPS že uvedla nove ukrepe, ki omogočajo zaposlenim LGBT enako število prostih dni v primeru poroke in enako poročno darilo, kakor pripada heteroseksualnim parom.

Članica DPS in avtorica novega zakona Yu Mei-nu, je v izjavi za medije omenila, da bi bila lahko pod vladajočo DPS istospolna zakonska zveza uzakonjena že zgodaj naslednje leto. Zakon predlaga spremembo definicije zakonske zveze, pri čemer gre za poroko med dvema osebama in ne med moškim in žensko. Yu Mei-nu meni, da bo takšen zapis, kljub temu, da številne občine in okraji že zdaj priznavajo istospolna partnerstva, znatno izboljšal vsakdanje življenje LGBT-oseb. Povedala je tudi, da so jih številni ljudje spraševali, zakaj k obstoječemu zakonu ne dodajo le kakšen amandma. Sama meni, da se razlog za nov zakon skriva v pomembnih številnih podrobnostih in t. i. ‘tehničnih’ zadevah, ki morajo biti natančno in primerno zapisane v zakonu. „To pot si želimo jasno dodati zapis, po katerem je jasno, da imajo istospolni zakonski pari enake pravice kot heteroseksualni zakonski pari, vključno s starševsko pravico in pravico do posvajanja otrok. Enak zakon potrebujemo na področju izvenzakonskih partnerstev, ki bo omogočal enako pravice istospolnim kot heteroseksualnim parom“, je še dodala.

In če se vrnemo na parado ponosa, med ljudmi, ki si želijo novega zakona, vlada optimizem in želja po čimprejšnji uveljavitvi zakona iz različnih razlogov. Nekatere_i se želijo zgolj poročiti in uzakoniti svojo zvezo, drugi želijo uveljaviti starševske pravice, spet tretjim pa bo uveljavitev novega zakona v ponos na njihovo napredno državo.

Tako je glede potencialnega novega zakona, Corinne Chiang, ki je zaposlena v sektorju IT, za Tajvansko tiskovno agencijo povedala, da je poziv k izenačenju istospolnih zakonskih zvez s heteroseksualnimi  porokami letošnje leto močnejši kot lansko leto in da upa, da bodo čim prej sprejeli zakon, ki to omogoča, saj si želi, da bi imel njun otrok pravno priznano dve mami.

Po besedah podjetnika Teda Chena, ki je eno leto in pol v zvezi s partnerjem, Samom Livingston iz Avstralije, bi ga legalizacija in izenačitev istospolne zakonske zveze s heteroseksualnimi zakonskimi zvezami navdala z globokim ponosom, saj bi njegova država kot prva država v regiji, priznala istospolne poroke. Glede sklenitve zakonske zveze s svojim partnerjem Samom, pa se bosta odločila v prihodnosti.

Novemu zakonu je naklonjena tudi nova predsednica Tsai Ing-wen, ki je že izrazila podporo legalizaciji istospolnih porok. Če bodo zakon dejansko sprejele_i, bo Tajvan prva azijska država, ki bo legalizirala istospolne poroke.

Viri:

bbc.com

PinkNews

Tags from the story
More from Katarina Majerhold

Lezbična ljubezen v Rimu

HISTORIJA Za stari Rim je veljalo, da so se ženske poročale in...
Read More