Začenja se teden parade ponosa

00 plakat 2014

Leta 1984 je v Ljubljani potekal festival Magnus z naslovom »Homoseksualnost in kultura«, ki velja za prvi uradni dogodek v okviru slovenskega LGBT gibanja. A po treh desetletjih so LGBT posameznice in posamezniki kljub vsem napredkom še vedno podvrženi diskriminaciji in socialni izključenosti.

Prva parada pri nas je bila leta 2001, kot odziv na nestrpno in žaljivo ravnanje osebja v enem izmed ljubljanskih lokalov. Od tega leta naprej je parada ponosa postala tradicionalni dogodek. Letošnja parada ponosa poteka pod geslom »Ja, in?«. Kratko, a jedrnato geslo predstavlja pomen vsakodnevnega aktivizma LGBT posameznice in posameznika – simbolizira opolnomočenje posameznikov in posameznic, da se na vsako pripombo, negativno gesto ali žalitev zaradi njihove spolne usmerjenosti odzovejo z dvignjeno glavo.

Teden parade ponosa se bo začel jutri ob 10. uri z dogodkom Brunch v Cafeju Kolaž, kjer se bo jutri odvila tudi večina ostalih aktivnosti. Ob 11. uri se bo pričel Twitt meet, srečanje tviterašev in tviterašic, ki bodo sodelovali v pogovoru na temo »Zakaj je aktiviranje še vedno relevantno?« in svoja razmišljanja objavljali na Twitterju – dogodek bo potekal na dveh lokacijah, in sicer v Cafeju Kolaž v Ljubljani in Cafeju Skrito v Mariboru. Ob 14. uri se bo pričela delavnica na temo pomena LGBT gibanja skozi zgodovino, ob 15. uri dogodek Dan družin, ob 19:30 bo pa otvoritev fotografske razstave »Ja, in?«. Dogodki se bodo odvijali tudi na štajerskem koncu. Med 9. in 13. uro bo na Grajskem trgu v Mariboru potekala 10. akcija Strpnosti, uradna otvoritvena zabava – LGBT Party Rainbow Dance se bo pa pričela ob 22. uri v Klubu Rožmarin v Mariboru.

V nedeljo bo potekala delavnica o pomenu LGBT gibanja skozi sociološko perspektivo, ob. 15. uri pa se bo v Orehovem gaju pričel Lezbični piknik. Med tednom se bodo vrstili številni dogodki v Ljubljani, Kopru in Mariboru – delavnice, okrogle mize, pogovori in kulturne prireditve. Celotni koledar dogodkov si lahko ogledate na spodnji povezavi (koledar dogodkov).

Vrhunec paradnega tedna bo v soboto, 14. junija z dogodkom Ljubljana Pride 2014 / Parada ponosa 2014.Zbor udeleženk in udeležencev se bo pričel ob 17. uri na Metelkovi, ki se bodo nato ob 18. uri sprehodili po Masarykovi, Slovenski in Rimski cesti vse do Trga francoske revolucije, kjer se bodo med 19. in 22. uro vrstili številni dogodki – govori, nastop kraljic in kraljev preobleke, koncert Strip Down iz Berlina in DJ program. Zaključna zabava bo ob 22. uri v Klubu Monokel in Klubu Tiffany.

Organizatorke in organizatorji letošnjega paradnega tedna so pripravili številne in raznolike dogodke. Vljudno vabljene in vabljeni, da se jih udeležite.

 

Viri:

Program dogodkov v okviru paradnega tedna >>>

Uradna spletna stran Ljubljana Pride >>>

Facebook stran Ljubljana Pride >>>

Tags from the story
Written By
More from Bojan Cigan

Devet nekdanjih voditeljev in voditeljic reparativne terapije poziva k prepovedi

Nekaj izmed nekdaj glavnih akterjev in akterk reparativne terapije oz. gibanja »ex-gay«...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja