Število novoodkritih okužb s HIV tudi letos narašča

03 11 AIDS Timeline MMWR 022 01 copy

Na današnji dan pred 33 leti je ameriški Center za nadzor bolezni v svojem tedenskem glasilu objavil poročilo o petih primerih pnevmocistoze, redke oblike pljučnice, ki prizadene osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Pet opisanih primerov je vzbudilo pozornost predvsem zato, ker so so bili oboleli mladi, predhodno zdravi moški, brez očitnih razlogov za imunsko deficienco, vsem petim pa je bila skupna spolna usmerjenost – opisani so bili namreč kot homoseksualci.

Več kot tri desetletja po uradnem začetku HIV/aids epidemije so številke vrtoglave: od začetka epidemije pa do konca leta 2013 se je okužilo okoli 75 milijonov ljudi, umrlo jih je 36 milijonov. Trenutno po svetu živi med 32 in 38 milijonov oseb s HIV-om.

V Sloveniji je bilo od 1. 1. 2003 do 22. 11. 2013 prepoznanih 415 okužb s HIV, skupno pa pri nas z virusom živi okoli 500 oseb. Pri tem gre za prijavljene primere okužb, ti podatki pa podcenjujejo dejansko breme okužb, saj so odvisni od obsega testiranj, ki je v Sloveniji relativno majhen. Zgolj pravočasno testiranje in začetek zdravljenja pa lahko preprečita razvoj bolezni.

Sicer pa je bilo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje v prvem četrtletju letošnjega leta (do 31. marca) prijavljenih enajst novih diagnoz okužbe s HIV, deset pri moških (od tega šest pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi) in ena pri ženski.

Po neuradnih informacijah pa bo glede na trend v prvih petih mesecih leta 2014 število novoodkritih okužb letos najverjetneje zelo visoko.

 

Vir:

Spletna stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje >>>

Tags from the story
Written By
More from Mate Ćosić

Homo poroke: ukinitev politike 

TE(R)ORIJA Temelja dilema, ob katero trčimo, ko razpravljamo o homo porokah –...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja