DIC Legebitra sodeluje v evropskem projektu testiranja na HIV v skupnosti

photo4 copy copy

Konec maja je v Luksemburgu potekala otvoritvena konferenca projekta EURO HIV EDAT. Konference projekta, ki ga sofinancira Evropska komisija, so se kot člani partnerske organizacije udeležili tudi predstavniki Društva informacijski center Legebitra.

Glavni namen projekta EURO HIV EDAT, ki ga vodi Katalonski center za epidemiološke študije za HIV/aids iz Španije, je oblikovanje uporabnega znanja o prostovoljnem testiranju in svetovanju v skupnosti (PTSS) in boljše razumevanje njegove vloge in učinkov. Poleg tega želi projekt raziskati nekatere nove strategije, zasnovane na sodobnih tehnologijah, z namenom povečanja zgodnjih diagnoz in zdravljenja HIV-a in ostalih spolno prenosljivih okužb med najbolj ranljivimi skupinami v Evropi. Projekt bo trajal tri leta.

V projekt so poleg DIC Legebitra in Nacionalnega inštituta za javno zdravje združene še državne in nevladne organizacije iz Španije, Francije, Danske, Nemčije, Romunije, Belgije in Portugalske, kot pridruženi partnerji pa še organizacije iz Hrvaške, Poljske, Norveške, Italije, Nizozemske, Italije, Litve, Grčije, Anglije, Estonije, Latvije in Srbije. Gre za nekakšno nadaljevanje projekta COBATEST, ki se je zaključil lansko jesen in v katerem se je vzpostavila mreža organizacij, ki sodelujejo pri projektu EURO HIV EDAT.

Pri nas se projekt povezuje s prostovoljnim in zaupnim testiranjem na HIV in nekatere spolno prenosljive okužbe za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), ki se izvaja pod okriljem Društva informacijski center Legebitra. Poleg dosedanjih aktivnostih bodo tako izvedli longitudinalno študijo o spolnem vedenju MSM, pilotsko študijo o vključevanju uporabnikov v zdravstveni sistem, sodelovali pri oblikovanju orodij za vzpostavitev in evalvacijo testirnih točk v skupnosti, preučili dostop do testiranja in zdravljenja migrantskih populacij ter pilotsko preverili nekatere inovativne pristope k testiranju (npr. testiranje na HIV s samoodvzemom vzorca sline na domu in prevzemom rezultatov preko spleta).

 

Viri:Uradna spletna stran projekta EURO HIV EDAT >>>

Tags from the story
Written By
More from Bojan Cigan

Začenja se teden parade ponosa

Leta 1984 je v Ljubljani potekal festival Magnus z naslovom »Homoseksualnost in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja