Začenja se 32. festival LGBT filma

Že jutri se z OFF programom v Klubu Tiffany na Metelkovi v Ljubljani začenja 32. festival LGBT filma. V sklopu osrednjega programa, ki se bo odvrtel med 26. novembrom in 3. decembrom v Slovenski kinoteki, bodo v celoti predvajali 22 dolgih 18 kratkih filmov. Prihajajo iz 22 držav: Avstralija, Avstrija, Argentina, Brazilija, Čile,  Francija, Hrvaška, Indija, Irska, Italija, Kanada, Kuba, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Turčija, Velika Britanija in ZDA.

Zaradi izrednega zanimanja bo otvoritvena projekcija festivala v večji dvorani, in sicer v Kinodvoru, kjer bodo prikazale_i duhovito lezbično komedijo Babica, z znano igralko iz ZDA, Lily Tomlin. Kot vsako leto bodo nekateri filmi ponovljeni še v Kopru, Mariboru, na Ptuju in v Bistrici ob Sotli. OFF program pa bo potekal v klubskih prostorih na Metelkovi vse do 4. decembra.

V sklopu tega programa bosta avstrijski režiserki Katharina Lampert in Cordula Thym predstavili dokumentarec o raznolikost spolov FtWTF – Female to What The Fuck (2015). Španskemu dokumentacu Yes, We Fuck pa bo sledil pogovor o seksualnosti hendikepiranih oseb.

Med slovenski kratkimi filmi organizatorke_ji festivala posebej izpostavljajo izvrstni dokumentarni film Transspolna življenja v Sloveniji (2016), ki ga je posnela kanadska režiserka Michelle Emson. Poleg tega pa bo prikazanih še pet slovenskih krajših filmov, kar je rekordno število doslej. Ob vsakem se bodo predstavili tudi ustvarjalke_ci.

Nedvomen vrhunec festivala pa bo projekcija najstarejšega igranega celovečernega filma s homoseksualno tematiko. Gre za švedski film Krila, iz leta 1916, ki je dolga leta veljal za uničenega, a so ga pred leti restavrirale_i, tako da ga lahko premierno pri nas vidimo natanko ob njegovi 100-letnici. Ta nemi film bo pospremil Andrej Goričar. Ogled pa bo v okviru dneva kulture brezplačen.

Nagrade za najboljši slovenski prispevek letos pomlajena žirija ne bo podelila, bodo pa podelile_i nagradi Rožnati zmaj: za najboljši film festivala po izboru žirije in po izboru publike.

Festival ne bo minil niti brez gostij_ov. Nemški režiser Jochen Hick bo predstavil svoj dokumentarni film Vzhodni kompleks (2016). V času festivala pa bo vodil tudi dvodnevno filmsko delavnico. Po projekciji filma Théo in Hugo v istem čolnu (2016) se bosta udeleženkam_cem pridružila stara znanca festivala, francoski režiserski duet Olivier Ducastel in Jacques Martineau. Po ogledu švicarsko-italijanskega dokumentarnega filma Ella Maillart: Double Journey (2015) bo Monika Hofman predstavila delo švicarske pisateljice Annemarie Schwarzenbach. Odličen dokumentarni film Bolno (2015), o prisilni petletni hospitalizaciji mlade Ane Dragičević na reški psihiatriji, bo pospremil pogovor z režiserjem Hrvojem Mabičem. Za festivalski zvezdniški utrinek pa bo poskrbela španska igralka Sandra Collantes Sanz, ki se bo predstavila v pogovoru po projekciji filma Od punce do punce (2015).

Začetki festivala segajo v konec aprila 1984, ko je je v Ljubljani potekal prvi festival Magnus, s podnaslovom Homoseksualnost in kultura. V tednu dni so se poleg razstave in predavanj v galeriji Škuc in v Križankah odvrteli tudi filmi Fassbinderja, Friedkina, Lamberta, Praunheima in drugih. Šlo je za prvo javno prezentacijo homoseksualne kulture ne samo v Jugoslaviji, temveč na celotnem področju Vzhodne Evrope. Filmski del tega festivala se zato šteje kot prvi filmski festival, ki se je nato pod različnimi imeni selil na druge lokacije, tudi v Cankarjev dom in Kapelico, dokler se ni pod imenom Festival gejevskega in lezbičnega filma ustalil v Slovenski kinoteki. Ob 30-letnici se je organizatorkam_jem zaradi razširitve tematskega polja v zadnjih letih zdelo primerno, da ga poimenujejo festival LGBT filma.

Festival so podprli: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Slovenski filmski center, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za zdravje, Veleposlaništvo Švice, Goethe Institut, Institut francais, Škuc-Magnus, DPZN Koper, Udarnik, MKC Maribor, Gimnazija Ptuj, Fundacija Sonda, Radio Študent, Torek ob petih, Tam tam, Narobe, klub Monokel, klub Tiffany, DHL, Park hotel in drugi.

Program festivala je objavljen na: http://www.ljudmila.org/siqrd/fglf/32/

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Obama na Mandelini pogrebni slovesnosti tudi o pravicah gejev in lezbijk

Na pogrebni slovesnosti, na kateri so se pred dvema dnevoma milijoni poslovili...
Read More