Parada v Podgorici brez nasilja

montengrop2014

 

Včeraj je okrog 200 aktivistk in aktivistov za pravice gejev in lezbijk mirno korakalo po ulicah črnogorskega glavnega mesta Podgorica. Pri tem je več kot 2000 policistk in policistov, da bi zagotovili varnost za udeleženke in udeležence, s svojo prisotnostjo skoraj povsem blokiralo središče mesta. Za razliko od prejšnjih let, ko je morala policija evakuirati aktivistke in aktiviste zaradi nasilja skrajno desničarskih skupin in oseb, poročil o nasilnih incidentih letos ni bilo.

S policije so sicer sporočili, da so zaslišali skoraj 100 potencialno nasilnih oseb in našla vrečo vnetljivih snovi. Proti dvema mladoletnima osebama so podali predlog obtožnice zaradi načrtovanja napada na udeleženke in udeležence parade z bencinskimi bombami.

Eden od organizatorjev in organizatork, Daniel Kalezić je dejal, da je bil včeraj najsrečnejši človek na svetu in pohvalil sodelovanje z oblastmi. Vodja EU misije v Črni gori Mitja Drobinc pa je dejal, da morajo Balkanske države zaščititi človekove pravice, da bi napredovale pri vključevanju v EU. (No, ne samo to. Človekove pravice je treba zaščititi in pika.)

Kolegicam in kolegom v Črni gori čestitamo in jim želimo še veliko uspehov.

 

VirLibela >>>

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Izšel Priročnik za medijsko poročanje o transspolnosti

Pri Zavodu TransAkcija so v sklopu meseca osveščanja o transspolnosti TransFormacije, ki...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja