Veto na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni bil izglasovan

Delo Foto-20121029164427-18522900

Včeraj državne svetnice in državni svetniki s 23 glasovi proti in 14 za niso izglasovali veta na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje pravice istospolnih in raznospolnih parov in ki je bila prejšnji teden z 51 glasovi za sprejeta v Državnem zboru. Pobudo za odložilni veto na novelo omenjenega zakona je podala interesna skupina lokalnih interesov v Državnega sveta. To pomeni, da državnemu zboru ne bo treba še enkrat glasovati o noveli zakona.

Prav tako je včeraj koalicija Za otroke gre!, ki jo vodita Metka Zevnik in Aleš Primc, v državni zbor dostavila 80.518 podpisov za začetek referendumske pobude o noveli zakona. Za začetek referendumske pobude sicer zadostuje 2.500 podpisov.

S tem pa se postopki in zapleti ne končajo. Pred dvema letoma je namreč Državni zbor spremenil ustavo v delu, ki govori o referendumski ureditvi, pri tem pa spremembe ni uskladil s trenutno veljavnim zakonom o referendumu in ljudski iniciativi, zato si tudi pravnice in pravniki niso na jasnem, kako nadaljevati.

Metka Majer je za TV Slovenija včeraj poročala, da bo o tem razpravljala posebna komisija. Vanjo bodo vključeni pravnice in pravniki, ki bodo skušali ugotoviti, kako naprej. Najbolj verjetni odgovor na prej zastavljeno vprašanje je, da se Državni zbor zdaj odloči o tem, da se začne zbirati 40.000 podpisov, ki so potrebni za razpis referenduma o noveli zakona. Ko so podpisi zbrani se Državni zbor odloči, ali bo razpisal referendum ali ne. Če se odloči, da referenduma zaradi odločanja o človekovih pravicah ne dovoli, bi se potem lahko pobudnice in pobudniki referenduma obrnili na Ustavno sodišče, ki bi odločilo o sporu med predlagateljicami in predlagatelji referenduma ter Državnim zborom. Ta scenarij je kot najbolj verjeten v pogovoru za MMC označil tudi ustavni pravnik Rajko Pirnat.

Pri Združeni levici (ZL), pobudnici novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, menijo, da razpis referenduma o zakonu, ki odpravlja neustavnost na področju pravic, ni mogoč. MMC še piše, da je poslanec ZL Matej T. Vatovec glede 80.500 podpisov za pobudo referenduma o zakonu o zakonski zvezi še poudaril, da ti podpisi prihajajo z organizirano akcijo Katoliške cerkve in političnega vrha SDS-a.

 

Vir:

MMC >>>

 

 

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Danes v DZ glasovanje o nedopustnosti referenduma

Začela se je izredna seja Državnega zbora, na kateri bodo poslanke in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja