Danes v DZ glasovanje o nedopustnosti referenduma

DZ

Začela se je izredna seja Državnega zbora, na kateri bodo poslanke in poslanci glasovali tudi o predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). Predvidoma bodo o predlogu glasovali v večernih urah.

Že včeraj so iz poslanske skupine SMC (PS SMC) sporočili, da so na podlagi temeljitega strokovnega premisleka in dialoga s predstavnicami in predstavniki PS SMC, ZL, DeSUS, SD in ZaAB pripravili amandmaje k prvotnemu sklepu o nedopustnosti razpisa referenduma o noveli ZZZDR, ki je bil v državni zbor vložen 23. marca. Prvotni sklep so pripravili poslanke in poslanci ZL, DeSUS, SD in ZaAB.

»Vsebina amandmajev se nanaša na zavrnitev razpisa referenduma, z obrazložitvijo, da lahko državni zbor v referendumski postopek po novi ustavni ureditvi in glede na Ustavni zakon o spremembah 90., 97. in 99. člena Ustave RS v referendumski postopek poseže že v fazi zbiranja podpisov«, so pojasnili pri PS SMC.

Pri tem pozdravljajo odločitev ostalih sopodpisnic amandmajev, da so sprejele tudi njihove vsebinske argumente in predloge. Menijo, da so s tem vsi skupaj pokazali, da se zmorejo povezati v široko koalicijo, ki ščiti, zagovarja in varuje temeljne človekove pravice.

Včeraj pozno zvečer je takšen sklep z dvanajstimi glasovi za in tremi proti sprejel matični parlamentarni odbor, Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Ta torej državnemu zboru predlaga, naj zavrne razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, saj skladno z ustavo takšen referendum ni dopusten.

Če bi bil sklep o nedopustnosti referenduma sprejet, bi se zaustavilo zbiranje podpisov za referendum, ki zbira koalicija Za otroke gre!. Predstavnik in predstavnice te koalicije pa so že včeraj povedali, se bodo v tem primeru obrnili na Ustavno sodišče.

 

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

LGBTI-osebe in prisilne migracije

Po poročanju Visokega komisariata Združenih narodov za begunce se je število prisilno...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja