Amnesty International Slovenije za enakost pri zakonskih zvezah

human rights are my pride

Amnesty International Slovenije je danes objavil izjavo za javnost, v kateri pozdravlja predlog novele zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki bo jutri na zadnji obravnavi v državnem zboru. Izjavo za javnost v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Amnesty International Slovenije pozdravlja predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

human rights are my prideLjubljana, 2. marec 2015 – V Amnesty International Slovenije pozdravljamo predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki zakonsko zvezo opredeljuje kot z zakonom urejeno skupnost dveh oseb. Sprememba zakona, o kateri bo državni zbor odločal na marčevski seji, bo odpravila neenako obravnavo istospolnih parov na tem področju. »Po padcu družinskega zakona na referendumu, ki je žal za nekaj let odložil izenačitev pravic istospolnih parov, ima zakonodajalec zdaj priložnost – in končno dolžnost – to popraviti. S sprejemom novele zakona se bo Slovenijo uvrstila med vedno več držav, ki na tem področju odpravljajo diskriminacijo. Istospolne poroke je legaliziralo že 12 evropskih držav,« je poudarila direktorica AIS Nataša Posel.

Amnesty International nasprotuje diskriminaciji na podlagi spolne usmeritve ali spolne identitete v zakonih, ki urejajo civilno poroko. Odrekanje enakopravnega civilnega priznanja istospolnih razmerij številnim ljudem preprečuje uživanje vrste drugih pravic. Poleg tega stigmatizira te odnose na način, ki lahko podžiga diskriminacijo in druge zlorabe človekovih pravic ljudi na podlagi njihove spolne usmeritve ali spolne identitete.

Urejanje tega področja je pomembno zlasti tudi z vidika posledic za vsakodnevno življenje istospolno usmerjenih parov in njihovih otrok, med drugim denimo z vidika zagotavljanja pravic iz socialnega in zdravstvenega varstva.

Nediskriminacija na podlagi spolne usmeritve je mednarodno priznano načelo. Stališče Odbora ZN za človekove pravice je, da Mednarodni pakt o državljanskih in političnih pravicah vključuje tudi prepoved diskriminacije na podlagi istospolne usmerjenosti. Tudi Odbor za ekonomske, socialne in kulturne pravice, vzpostavljen na podlagi Mednarodnega pakta o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah je potrdil, da ta pakt prepoveduje diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti. Splošna deklaracija človekovih pravic pa določa, da so »vsa človeška bitja enaka v dostojanstvu in pravicah«; do teh pravic je vsakdo upravičen brez kakršnegakoli razlikovanja.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Predstavili projekt Odziv na HIV

Danes je bila v prostorih Društva informacijski center Legebitra novinarska konferenca, na...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja