Klub Tiffany / Kulturni center Q: Napovednik 27.2.2015

rdece zore

16. Mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore 5.- 8. marec 2015

rdece zore

 
Na festivalu Rdeče zore že tradicionalno sodeluje tudi ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany). Tudi letos je tako, zato vas Kulturni center Q vabi, da se med 5. in 8. marcem 2015 udeležite tega odličnega festivala.

Še prav posebno pa ste vabljene_i na dogodke, ki se bodo odvijali v samem Kulturnem centru Q!

 

Tijana Popivoda in Dragana Vujinović (obe Srbija): delavnica Lezbični partnerski odnosi
Petek, 6. marec, 17:00 – 20:00

tijana dragana

 

Na delavnici se bomo pogovarjale o naših čustvenih pričakovanjih v partnerskih odnosih, nesoglasjih, radosti in sreči. O tem, kako ponotranjena lezbofobija vpliva na naše odnose, o fazah odnosa, o razhodih kot mestih rasti.

Delavnica o lezbičnih partnerskih odnosih je namenjena lezbijkam, kvir in trans dekletom, ki imajo izkušnjo istospolnega ženskega partnerskega odnosa.

Število mest omejeno, prijava nujna na: rz.delavnica@gmail.com.
Delavnica bo potekala v srbskem, angleškem in slovenskem jeziku.
Vstop prost.
Več o dogodku si preberite na: http://www.rdecezore.org/?p=8993&l=2015.

 

 

*****
Lepa Mladjenović (Srbija) in Sandra Arsovska (Makedonija): delavnica Izkušnja nasilja zato, ker sem ženska/lezbijka/kvir/trans …
Sobota, 7. marec, 11:00 – 14:00

Obe-delavnici3-2015

Delavnica je namenjena pogovoru o naših izkušnjah nasilja in družbeni pogojenosti naših travmatičnih doživljajev.
Pogovarjale_i se bomo o tem, kako o njih mislimo in kako z njimi živimo. Zanimalo nas bo, kaj se lahko od njih naučimo in kako povečati samozavest, ki nam jo hetero-patriarhat neprekinjeno zmanjšuje.

Delavnica je odprta za vse. Število mest omejeno, prijava nujna na: rz.delavnica@gmail.com.
V srbskem, angleškem in slovenskem jeziku.
Vstop prost.
Več o dogodku si preberite na: http://www.rdecezore.org/?p=9022&l=2015.

 

 

*****

Projekcija filmov in debata: Trans* – iz osebnega v družbeno
Sobota, 7. marec, 18:00

Čakajoč Axla RZ2015 9103

Andrea Celija, Simona Jerala (obe Slovenija): Čakajoč Axla (2014)
Film spremlja mlado, transspolno FTM osebo iz Hrvaške, ki bi že zdavnaj morala začeti s hormonsko terapijo. Namesto, da je dobil tisto, kar so mu zdravniki obljubili, se bori z ignorantskim in neprofesionalnim zdravstvenim sistemom, ki nenehno odlaga začetek hormonske terapije. Gre za zgodbo o čakanju na osebno spremembo, ki eni osebi lahko pomeni vse, ne pomeni pa nič osebam, ki mu stojijo na poti.
V hrvaškem jeziku z angleškimi podnapisi.

 

foto Božja napaka

Eva Matarranz (Španija), Anna Savchenko (Belorusija): Božja napaka (2014)
Salome, po rodu s Hrvaške, je pred leti prišla v Slovenijo še kot Nenad in pri svojih štiridesetih tudi z operativno spremembo postala ženska. V filmu neposredno in pogumno spregovori o svojih izkušnjah, karieri, ljubezni in boju za svoj prostor pod soncem.
Film je dobitnik nagrade Rožnati zmaj za kratki film (Festival LGBT filma).
V slovenskem in hrvaškem jeziku z angleškimi podnapisi.

 

Debata: Trans* – iz osebnega v družbeno

Navkljub queerovski teoriji, mnoštvu literature in priročnikov ter javnemu razkritju trans oseb v svetu, spremlja transspolne osebe v Sloveniji še vedno neznatna družbena in politična prepoznavnost. Zadnje mesece se sicer transspolne tematike vse pogosteje pojavljajo tako v aktivističnih kot širše javnih in političnih diskurzih, vseeno pa kratica T v ‘LGBT’ vse prevečkrat ostaja zgolj črka. Kako to doživljajo trans osebe same in kako zelo dobesedna je fraza ‘osebno je politično’ zanje? Kako na večjo vidnost tematik transspolnosti v Sloveniji vpliva pojav trans iniciativ in javno razkritih trans oseb? Kakšno vlogo in domet imajo lahko umetniške manifestacije tovrstnih tematik?

O vsem tem se bomo pogovarjale z Anjo Koletnik (Slovenija), Andreo Celija (Slovenija), Axlom (Hrvaška), Evo Matarranz (Španija) in Salome (Slovenija).

V slovenskem, angleškem in hrvaškem jeziku.
Vstop prost.
Več o dogodku si preberite na: http://www.rdecezore.org/?p=9362&l=2015.

Soorganizacija dogodkov: ŠKUC-Kulturni center Q (Klub Tiffany)
Dogodke podpirajo Rdeče zore, ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany), Info ŠKUC in Mestna občina Ljubljana.

 

NAPOVEDUJEMO:

Literarni megabajti – Vesna Lemaić

kokoska

ŠKUC – Kulturni center Q (klub Tiffany) vas

v petek, 13. 3. 2015, ob 20h
vabi na Literarne magabajte, kjer bomo predstavili_e roman Vesne Lemaić Kokoška in ptiči.

Roman Kokoška in ptiči je knjiga o uporu, iskanju moči in samoorganiziranju v času krize. V ospredje je postavljeno dogajanje v letih 2011 in 2012, ko protestnice in protestniki v okviru gibanja 15o zasedejo ploščad pred borzo in se za šest mesecev utaborijo v kampu Bojza. Pod dogajalnim površjem avtorica spregovarja o skritih zobnikih medčloveških odnosov, ljubezni, iskanju svojega mesta v družbi in osmišljevanju upora. Ob tem pa je roman napisan doživeto, humorno in z veliko mero samoironije.

Vesna Lemaić je za kratkoprozni prvenec Popularne zgodbe (2008) prejela zlato ptico, nagrado za najboljši prvenec in nagrado fabula, zgodba Bazen pa je bila uvrščena v antologijo Best European Fiction 2014. Leta 2010 je izšel njen drugi roman Odlagališče (s samooznako »lezbični akcijski triler«). Za Radio Slovenija je napisala radijsko igro Podpotnik. Vključila se je v gibanje 15o in na podlagi te izkušnje zasnovala roman Kokoška in ptiči, ki je pred kratkim izšel v zbirki Lambda.

Literarni večer bo vodila Barbara Korun.

Vabljene_i.

Dogodek podpirajo Mestna občina Ljubljana, JAK in JSKD.

____________________

ŠKUC – Kulturni center Q obvešča:

Klub Tiffany predstavlja varen prostor, ki ga sooblikujemo vsi, namenjen GLBTQ skupnosti, kjer je prepovedano vsakršno verbalno ali fizično nasilje. Prav tako se ne tolerira homofobije, seksizma, nacionalizma, rasizma in drugih oblik zatiranj.

Vse obiskovalce/ke prosimo, da to upoštevajo in hkrati opozorijo ekipo na pojav nasilja. To lahko storite osebno ali nam pišete na kulturnicenterq@gmail.com in FB stran kluba Tiffany.

Written By
More from Uredništvo

Ponovno napadli Cafe Open

Davi, okrog četrte ure, so neznanci ponovno lotili lokala Cafe Open v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja