Dekontraminacija: bodi kontra in dekontaminiraj sovraštvo!

picke so za tepst 330

Grafiti so pomemben medij izražanja od spodaj navzgor, zavzemajo mesto ulice in posameznike in posameznice pravzaprav prisilijo, da berejo sporočila ulice. Zaradi njihove vseprisotnosti pa pogosto ostajajo spregledani, sporočila grafitov, njihova vsebina pa neproblematizirana.

Projekt Dekontraminacija, ki se izvaja drugo leto zapored, si je kot svoj glavni cilj zadal ravno povečevanje vidnosti grafitov s sovražnim govorom in prek tega njihovo problematizacijo – pomisli, kdaj si se nazadnje sprehajal/a po ulicah in zavestno, načrtno bral/a poročila grafitov? Kdaj si jih nazadnje dejansko videl/a in ne le mimogrede pogledal/a brez razmisleka o tem, kaj sporočajo?

Cilj Dekontraminacije je torej ozaveščanje posameznikov in posameznic o sovražnem govoru v grafitih in osvetljevanje njihovega pogleda na ulico, ki je tako vsakdanji prostor, prostor, v katerem se premikamo in ga uporabljamo vsak dan, njegovo sestavo in urbane elemente, ki ga tvorijo, pa jemljemo za samoumevne in nespremenljive. V svojem sprehodu po ulici pogosto spregledamo sovražna sporočila ali pa jih celo opazimo, a stopamo mimo njih brez nujne in potrebne ozavestitve njihove vsebine – ne prepoznamo njihovega namena in funkcije. Pomen tako zapisanih sporočil je pogosto podcenjen, saj ulico lahko razumemo, beremo in mislimo kot manifestacijo, ‘simptom’ vsakdanjega življenja posameznikov in posameznic, prek grafitov vstopamo v njihove misli, stališča in vrednote. In zato je govor ulice tako pomemben – ker je vedno pristen, iskren, neposreden, in your face.

Skozi projekt želimo pokazati na nujnost re-akcije na sovražna sporočila, ki niso sprejemljiva, pa tudi ne nespremenljiva – želimo pokazati na vlogo subverzije in drugih oblik dekontaminacije urbanega. Udeležencem in udeleženkam projekta bomo skozi praktične delavnice ponudili možnost pridobivanja znanja o rokovanju s sprejem in o grafitanju. Med projektom smo prav tako vzpostavili spletni interaktivni zemljevid, s pomočjo katerega spremljamo dinamiko nastajanja in spreminjanja grafitov s sovražnim govorom in grafitov, narejenih na ‘pravi strani ulice’, torej grafitov s sporočili, ki prepoznavajo, sprejemajo in spoštujejo raznolikost. Zemljevid nastaja od spodaj navzgor, s tvojo pomočjo. Če med svojim uličnim sprehodom najdeš grafit, ki podaja sovražno ali strpno sporočilo, ga fotografiraj in fotografijo skupaj z lokacijo pošlji na drustvo.appareo@gmail.com, nina.perger@gmail.com ali na FB Društvo Appareo.

Skupaj skušamo pokazati na dejstvo, da vedno obstaja možnost odgovora, možnost biti kontra, možnosti prispevanja k bolj sprejemajoči družbi jutri, če le obstaja želja, motivacija in know how – družbo lahko spreminjamo tudi od spodaj navzgor, z izgrajevanjem mreže solidarnosti in strpnosti, ki podaja in poraja sporočila, ki uničujejo, dekontaminirajo sovražnost v vsakdanjem življenju.

Projekt se je letos priključil Gibanju Ne sovraži – Mladinska kampanja za človekove pravice na spletu, ki naslavlja problematiko sovražnega govora na spletu.

Projekt Dekontraminacija izvaja Društvo za odpravljanje socialne neenakosti Appareo. Spremljaj nas na FB profilu >>>

Do spletnega interaktivnega zemljevida lahko dostopate prek >>>

Bodi kontra in dekontaminiraj sovraštvo!

Nina Perger

Written By
More from Uredništvo

»Brüno« bo plesal

Avstrijski zabavljač, ki naj bi po mnenju nekaterih služil kot inspiracija za...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja