Rdeča pentlja in Dihtivo*

dihtivo

dihtivoVčerajšnji svetovni dan boja proti aidsu, 1. december, so pri Društvu informacijksi center Legebitra obeležili tudi z oblikovanjem velike, žive, rdeče pentlje na Perešernovem trgu v Ljubljani. Zaradi hladnega vremena in sneženja je 25-meterski rdeči trak razvila le pešcica entuizastov. Kljub temu je rdeča pentlja na snežno beli podlagi dosegla svoj namen – opozoriti na širjenje virusa HIV.    

V zadnjih letih je namreč tudi v Sloveniji naraslo število novo odkritih okužb z virusom HIV. Kljub temu je število testiranj na HIV še vedno nizko. Nova zdravila omogočajo dolgo in kakovostno življenje HIV-pozitivnih, posebej če z zdravljenjem pričnemo takoj. Zato je zgodnje odkrivanje HIV-a s testiranjem še toliko pomembnejše. Z veliko rdečo pentljo na svetovni dan boja proti aidsu pa so pri Legebitri želeli opozoriti tudi na to, da so osebe, ki živijo s HIV/aidsom, pri nas še vedno pogosto stigmatizirane in diskriminirane, kar jim onemogoča polnopravno udejstvovanje v družbi.

pentjal2Širjenje okužbe z virusom HIV lahko preprečimo z rednim testiranjem, odgovorno in varno spolnostjo z dosledno in pravilno uporabo kondoma ter ozaveščenostjo o posledicah okužbe.

Manifestacija je potekala v okviru nacionalne kampanje HIV/aids preventive »Prenašaj sporočilo na virusa.

Pri Društvu za integracijo homoseksualnosti pa so prvi december obeležili z izdajo knjige Dihtivo*, v kateri so objavljena dela z ljubezensko, erotično in seksualno LGBTIQ vsebino. Dela so prispela na literarni natečaj v okviru Dihovega hiv/aids preventivnega projekta Pamet v roke, kondom na glavo!

V novi knjigi je objavljenih petindvajset del štirinajstih avtoric in avtorjev, ki bodo po včerajšni premierni predstavitvi knjige na Lezbičnem in gejevskem filmskem festivalu knjigo predstavili še na literarnem večeru v Cafeju Open v sredo, 8.12. 2010, ob 20h.

Knjiga je brezplačna in je na voljo na Društvu DIH, v kratkem pa bo dostopna tudi v ambulantah doc.dr. Mlakarja v Ljubljani in Mariboru, v Savni Gymnasivm, v MKC v Kopru in na Legebitri, pa tudi v Cafeju Open. Knjigo si boste že decembra lahko izposodili tudi v knjižnicah po Sloveniji.

Eva Gračanin in Roman Kuhar

Več:

Kampanja in HIV/aids preventiva Stop Aids >>>

Pamet v roke, kondom na glavo >>>

 

Written By
More from Uredništvo

Klub Tiffany / Kulturni center Q: Tedenski napovednik 1.7

Kavarniški večer  2. julij 2015, 20:00 Izpitno obdobje počasi popušča svoj prijem,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja