Kdo zlorablja korist otrok?

type

typeNa odločitev Častnega novinarskega razsodišča, da je novinarka Družine kršila Kodeks novinarjev Slovenije, se je z izjavo za javnost oglasila Primčeva Civilna iniciativa za družino in pravice otrok. V izjavi trdijo, da je novinarka Družine v komentarju podala »boleča, a resnična dejstva« o istospolnih partnerstvih, kot so »problem nasilja v istospolnih zvezah, v povprečju sorazmerno kratko trajanje istospolnih zvez ter okuženost z virusom HIV med homoseksualci.« Pri tem seveda ne navajajo nobenih raziskav – za tiste, ki jih je novinarka Družine zlorabila in napačno povzemala, pa preprosto pišejo, da so to »resnična dejstva«. Pri tem jih ne zmoti niti to, da so avtorji raziskav, ki jih je novinarka citirala, sami potrdili, da je novinarka potvarjala rezultate raziskav. Populizem res ne pozna meja …

Še bolj groteskna je ugotovitev, da gejevskim in lezbičnim organizacijam in nekaterim novinarjem ne gre za korist otrok, saj je Častno novinarsko razsodišče novinarko obsodilo »prav v dneh, ko pričakuje rojstvo otroka.« S tem argumentom menda niso mislili resno?

Hkrati so zapisali, da trdno verjamejo, »da se Barbara Kastelec s temi stvarmi ni preveč obremenjevala in da se še posebej ne obremenjuje sedaj, ampak se posveča svojemu plemenitemu materinskemu poslanstvu.« Skratka – novinarke lahko podatke iz raziskav obračajo kakor koli želijo – če so noseče, jim bo pač oproščeno, kdor pa bo opozoril na zlorabe, pa ne dela v korist otrok. Logika argumentacije je neverjetna!

Objavljamo celotno izjavo za javnost »Barbara Kastelec ima prav«:

Častno razsodišče Društva novinarjev Slovenije je pretekli teden Barbaro Kastelec, novinarko tednika Družina, obsodilo kršenja Kodeksa novinarjev Slovenije. Razlog za obsodbo je bil, da je v svojem članku z naslovom »Modernejša definicija družine« (19.7.2009) opozorila na boleča, a resnična dejstva v istospolnih zvezah, kot npr.: problem nasilja v istospolnih zvezah, v povprečju sorazmerno kratko trajanje istospolnih zvez ter okuženost z virusom HIV med homoseksualci.

Obsodba Barbare Kastelec pomeni grob napad na svobodo govora v naši državi s strani nekaterih novinarjev. Od novinarjev javnost pričakuje, da bodo prvi branitelji te temeljne demokratične svoboščine, ne pa tisti, ki jo kratijo.

Barbara Kastelec je bila obsojena, ker se ne strinja s tem, da bi bila z novim Družinskim zakonikom izenačena zakonska in istospolna zveza ter omogočene posvojitve otrok v istospolne zveze. Njen glavni »greh« pa je bil v tem, da se je kot ena redkih novinark drznila to svoje stališče tudi javno izraziti in argumentirati.

Koliko gre organizacijam istospolno usmerjenih in nekaterim novinarjem, ki stojijo za obsodbo, za koristi otrok, pove tudi dejstvo, da so dali Barbaro Kastelec po krivici obsoditi prav v dneh, ko pričakuje rojstvo otroka. Zanimivo, da je pod obsodbo podpisana novinarka Ranka Ivelja, velika zagovornica lobija istospolno usmerjenih in tista novinarka, ki je julija 2009 že javno obračunavala z Barbaro Kastelec. Trdno verjamemo, da se Barbara Kastelec s temi stvarmi ni preveč obremenjevala in da se še posebej ne obremenjuje sedaj, ampak se posveča svojemu plemenitemu materinskemu poslanstvu.

To odločitev Častnega razsodišča Društva novinarjev Slovenije zato razumemo tudi kot poskus zastraševanja in kot opozorilo vsem drugače mislečim novinarjem z namenom, da ne bi kritično pisali o predlogu novega Družinskega zakonika, homoseksualnih zvezah in posvojitvah otrok v istospolne skupnosti.

Kljub očitno velikemu medijskemu vplivu organizacij istospolno usmerjenih ter njihovega političnega lobija bomo v »Civilni iniciativi za družino in pravice otrok« nadaljevali z našimi prizadevanji, vse dokler bo to potrebno.

Več:

Ozadje zgodbe >>>

Written By
More from Uredništvo

Moj fant Franjo

Na predizboru za letošnjo Emo je nocoj nastopilo 14 upajočih na nastop...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja