Kampanja za vse družine predstavila spletno stran

kampanjatisk

kampanjatiskDanes je kampanja »Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice« na tiskovni konferenci v Cafe Open predstavila svojo spletno stran (www.zavsedruzine.si) in načrtovane aktivnosti v podporo Družinskemu zakoniku. Kot je poudaril Mitja Blažič gre za »pozitivno kampanjo, ki hoče s preverjenimi informacijami, znanstvenimi raziskavami, pogovori s strokovnjakinjami in strokovnjaki, z argumentirano razpravo in ostalimi sredstvi demokratične pravne države, posebej pa z osebnim izkustvom istospolnih družin, odpraviti institucionalizirano diskriminacijo otrok v istospolnih družinah in istospolnih partnerstev.«

Nataša Sukič je izrazila upanje, da bo sprejetje Družinskega zakonika pomenilo konec več kot petnajstletnih prizadevanj za pravno ureditev istospolnih partnerstev in družin. Prva tovrstna pobuda je namreč nastala že leta 1993. Med drugim je poudarila,  da gre za kampanjo aktivnih državljank in državljanov, ki so jim pravice vseh otrok primarno vodilo. »Kampanja temelji na sodobnih brezplačnih medijih in prostovoljstvu, predvsem pa močnemu prepričanju, da boja za pravice vseh otrok, za človekove pravice dolgoročno ni mogoče izgubiti.«

>

Na tiskovni konferenci je sodelovala tudi Maja kot predstavnica istospolnih družin. Na osnovi osebnih izkušenj je predstavila povsem konkretne težave, s katerimi sta se s partnerko Jernejo srečali po rojstvu sina. Ključni problem je seveda v tem, da socialna mama nima nobenih pravic in obveznosti do tega otroka. V praksi to pomeni, da je imela težavo z vstopom v porodnišnico, da za sina ni mogla urediti potnega lista, na centru za socialno delo so jih enkrat obravnavali kot enostarševsko družino, drugič kot dvostarševsko družino in podobno (več o tem v intervjuju z Majo in Jernejo v Narobe >>>).

Roman Kuhar je na tiskovni konferenci predstavil dve tematski številki revije Narobe o istospolnih družinah (Narobe 5 in Narobe 12) ter razsodbo Novinarskega častnega razsodišča v primeru proti tedniku Družina, o čemer smo že poročali.

Kampanjo »Za vse družine! Za pravice vseh otrok. Za človekove pravice« sestavlja sedem nevladnih organizacij in družbenocivilnih pobud (Amnesty International Slovenije, DIH, Legebitra, Društvo Parada ponosa, Mirovni inštitut, Rozalija, Škuc LL in Zavod za kulturo raznolikosti Open) ter trije politični podmladki (Mladi Forum SD, Mladi liberalni demokrati, Zares Aktivni), medtem ko se je kampanji na Facebooku pridružilo že več kot 6000 članov in članic.

Objavljamo avdio posnetek tiskovne konference (posnetek lahko poslušate on-line ( ali si ga prenesete na svoj računalnik).

Uvod (Mitja Blažič) >>>

O kampanji (Nataša Sukič) >>>

O težava istospolnih družin (Maja) >>>

O tožbi proti tedniku Družina (Roman Kuhar) >>>

Razprava – vprašanja novinark in novinarjev >>>

Več:

Video Dnevnik – pogovor z Majo >>>

Video Dnevnik – o tožbi proti Družini >>>

Written By
More from Uredništvo

Bikofe predstavlja: MARQUIS HAWKES (D) & JON K (UK)

klub Tiffany, klub Monokel sobota, 19. 4. 2014 Po obisku mladega in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja