Okrogla miza: Hoč’va ohcet

 V četrtek, 7. maja, je v Cafeju Open potekala okrogla miza »Hoč'va ohcet« o istospolnih partnerskih zvezah. Na njej so sodelovali ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, dr. Metka Mencin Čeplak s Fakultete za družbene vede, mag. Neža Kogovšek z Mirovnega inštituta in Viki Kern ter Mitja Blažič, ki sta novembra 2006 vložila presojo ustavnosti Zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti.

Katarina Kresal je na okrogli mizi med drugim dejala, da se ne zavzema za poseben zakon za istospolne pare, pač pa meni, da bi bilo potrebno spremeniti Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih tako, da ne bi več določal, da se lahko poročita osebi nasprotnega spola ampak osebi nasprotnega ali istega spola. Hkrati je dejala, da je tako kot v primeru izbirsanih tudi v primeru pripravljena tovrstno rešitev zagovarjati tudi če ji »rejtingi padejo na nič.«

 Na njene izjave so se odzvali v NSi, v kateri menijo, da so istospolna partnerstva dobro urejena v obstoječem zakonu in da čas krize ni primeren za odpiranje zakona, ki zadeva le manjše število državljanov. Menijo, da obstajajo večji problemi, ki zadevajo več ljudi. S tem so implicitno potrdili, da so za njih geji in lezbijke drugorazredni državljani z »drugorazrednimi« problemi.

Na Narobe Tube si lahko ogledate celoten posnetek okrogle mize iz Cafeja Open.

Written By
More from Uredništvo

Forum: Homofobija v šoli

Legebitra vas vabi na javni forum o sistematičnem molku o homoseksualnosti in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja