Liberalna akademija proti “elektronskemu mobingu”

dr

drNa »elektronski mobing«, ki so ga v zadnjih dneh organizirano izvajali nasprotniki Družinskega zakonika, se je v izjavi za javnost odzvala tudi Liberalna akademija, v kateri so poudarili, da so nasprotniki Družinskega zakonika s svojimi akcijami »ponovno posegli onstran minimalnih demokratičnih norm in standardov«. Njihovo izjavo objavljamo v celoti:

Homofobne akcije in protesti so vredni vsakokratne obsodbe 

V Liberalni akademiji smo zgroženi nad zadnjimi akcijami skupin in posameznikov, s katerimi agresivno izražajo svoje protestno odklonilno mnenje do številnih dogodkov, ki zadnje dni potekajo v počastitev spoštovanja človekovih pravic in ob tednu gejevskega in lezbičnega filma. Nedopustno in absurdno je, da živimo v stanju, ko mora potek vzgojnih in izobraževalnih manifestacij ščititi policija, kot se je zgodilo včeraj na Ptuju ob projekciji filmov v ptujski kinodvorani.

Homofobna fantastična ideja o peklenskih dejanjih organizacij in posameznikov, ki se borijo za pravice istospolno usmerjenih, češ da si v teh bojih prizadevajo za načrtno homoseksualno prevzgojo otrok, kar naj bi bilo treba nemudoma in po vsej sili preprečiti, kaže na patološke dimenzije sovražnosti do istospolno usmerjenih. Ta sovražnost je žal v zadnjih tednih prešla sleherno mejo zdravega razuma.

Opozoriti velja, da te meje ne presega samo vsebina, ampak tudi množičnost sovražnih odzivov in oblike delovanja. Če smo bili doslej navajeni na eskalacije napadov s strani ideoloških ekstremističnih skupin, se zdaj odvijajo pod politično zastavo nekaterih neparlamentarnih in tudi parlamentarnih strank ter apelirajo na najširše množice, jih mobilizirajo in iščejo številčno podporo, predvsem pa so nedopustno agresivne na druge, ne neposredno fizične načine. Takšen primer je odkrito hujskanje k elektronskemu mobingu posameznic in posameznikov iz akademskih vrst, h kateremu neposredno pozivajo na prvi strani www.24kul.si , na kar med drugim opozarja protestna izjava naslovnic in naslovnikov tega nadlegovanja.

V Liberalni akademiji želimo poudariti, da so domnevni zagovorniki pravic otrok in družinskih vrednot ( v glavnem so to nasprotniki družinskega zakonika) v svojih obsodbah projektov, katerih cilj je ustvarjanje varnih prostorov, ponovno posegli onstran minimalnih demokratičnih norm in standardov, kar zadeva vsebino, tokrat pa te norme in standarde kršijo še z načinom delovanja. Pozivanje na kratenje pravic istospolno usmerjenih in poskusi normalizacije homofobije na način, kakršnemu smo priča te dni, potrjuje tezo o renesansi nevarnega, desno orientiranega populizma pri nas.

Za IO Liberalne akademije
predsednik LA
prof. dr. Darko Štrajn (na sliki, foto: siol.net)

Written By
More from Uredništvo

Akcija “Očistimo Slovenijo – še zadnjič”

Da bomo res čistile_i zadnjič, preprečuj nastajanje odpadkov vsak dan! Dvakrat smo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja