Akcija “Očistimo Slovenijo – še zadnjič”

Da bomo res čistile_i zadnjič, preprečuj nastajanje odpadkov vsak dan!

Dvakrat smo že dokazale_i, da znamo in zmoremo: združiti moči in očistiti Slovenijo v enem dnevu. Letos je čas, da to storimo ponovno, vendar tokrat z mnogo večjo ambicijo. Na dan, ko bo z isto energijo, z isto vizijo in istim entuzijazmom odpadke in divja odlagališča čistilo na milijone parov rok v 150 državah, bomo tudi prebivalke_ci Slovenije to storile_i še enkrat. Tretjič.

Vendar z zaobljubo, da to 15. septembra 2018 storimo še zadnjič! Nato pa poskrbimo, da Slovenija ostane čista za vedno. “Še zadnjič” je zaveza in spodbuda, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost prebivalk_cev Slovenije. Akcija Očistimo Slovenijo 2018 bo letos tako predvsem svež in čist začetek za vedno čisto Slovenijo, ki jo bomo dosegle_i z zmanjševanjem, ločenim zbiranjem in ponovno uporabo odpadkov.

Prostovoljci_ke bodo do konca poletja po Sloveniji iskale_i in preverjale_i lokacije divjih odlagališč v digitalnem registru, ki so ga ustvarile_i med prvim projektom Očistimo Slovenijo v enem dnevu!. Tretjo soboto v septembru pa bo potekala čistilna akcija, v kateri bodo iz identificiranih divjih odlagališč odstranile_i zbrane odpadke. Čistilo se bo tudi vsa druga območja – sprehajalne poti, predele ob cestah, stanovanjske soseske, okolice šol in vrtcev ter tudi vode, nabrežnine in obale. K projektu so povabljene_i vse_i posamezniki_ce in vse slovenske občine, tudi tiste, ki so čistilne akcije organizirale že spomladi. Ideja je, da v občinah, kjer ni potrebe po čistilni akciji, skupnost kljub temu na ta dan naredi kaj za obče dobro – se na primer loti urejanja zelenic in športnih igrišč, učnih poti, pleskanja otroških igral, popravljanja klopi v parku itd.

Namen letošnje akcije ni le čiščenje, veliko večji pomen bo na ozaveščanju o boljšem ločenem zbiranju odpadkov ter nenazadnje tudi o preprečevanju nastajanja odpadkov. Ni dovolj, da se vsako leto enkrat ali dvakrat čisti, pomembnejše je, da s skupnimi močmi poskrbimo, da odpadkov v naravi in okolici ne bo več, hkrati pa, da čim več ljudi začne razmišljati o Zero Waste alternativah. S tem bomo na dolgi rok poskrbele_i, da bo nastalo vedno manj odpadkov in čistilne akcije kot take sploh ne bodo več potrebne.

Izkušnje prvih dveh akcij Očistimo Slovenijo so pokazale, kako pomembna je čisto vsaka roka. Vseh 280 tisoč parov rok je namreč prispevalo k temu, da smo iz narave skupaj odstranile_i za 6 olimpijskih bazenov smeti in smo po odstotku prebivalcev (14 %), ki so sodelovale_i, še vedno svetovni rekorderji.

Če želiš pomagati, klikni na povezavo http://www.ocistimo.si/pridruzi-se/kako-pomagas

Vabljen_a pa si tudi v Legebitrino ekipo prostovoljcev, ki se bo na dan akcije 15. septembra pridružila eni izmed aktivnosti v Ljubljani.

Written By
More from Uredništvo

Pop Nation

ŠKUC – Kulturni center Q (klub Tiffany) vas vabi v petek, 27....
Read More