Lunaček v Cafeju Open

lunacekcafe

lunacekcafeVčeraj je v okviru kampanje »Za vse družine« v Cafeju Open potekal zanimiv pogovor s psihoanalitikom dr. Matjažem Lunačkom, vodjo Enote za psihoterapijo nevroz na ljubljanskem Centru za mentalno zdravje. Lunaček je v pogovoru z Mitjem Blažičem pojasnjeval osnove Freudove psihoanalize, psihoanalitično interpretacijo oblikovanja seksualnosti, pa tudi kritike, ki jih je bilo Freudovo delo deležno. Blažič se je v pogovoru dotaknil tudi aktualnih vprašanj, ki zadevajo nov Družinski zakonik, in interpretacije, ki jo v medijih ponuja Roman Vodeb, češ da bodo otroci v istospolnih družinah trpeli zaradi pomanjkanja drugega spola.

Lunaček je pojasnil, da ni možno Freudove teorije razumeti tako rigidno, kot jo interpretira Vodeb (ta je bil na pogovoru tudi prisoten), da so njegove interpretacije deloma problematične in poenostavljene, hkrati pa je Vodebovo strokovnost zamajalo tudi vprašanje enega od prisotnih poslušalcev, ki je želel vedeti, kakšna je formalna Vodebova izobrazba in kakšne so njegove praktične izkušnje na področju psihoanalize. Izkazalo se je, da Vodeb po izobrazbi sploh ni teoretski psihoanalitik (kot se predstavlja v javnosti).

Lunaček je na vprašanje, v kolikšni meri je za otrokov razvoj pomembna njegova seksualnost in razvoj njegove seksualnosti – vprašanje je bilo zastavljeno v povezavi z otroci v istospolnih družinah – odgovoril, da je za otrokovo dobrobit in njegov razvoj pomembno, da ima stabilno okolje in da ima starše, ki so sposobni slediti njegovim razvojnim potrebam. Tisto, kar otrok potrebuje, ni povezano s seksualnostjo staršev, pač pa s stabilnim čustvenim ozračjem.

Objavljamo avdio posnetek pogovora, v kratkem pa bo na spletni strani Cafeja Open objavljen tudi video posnetek pogovora. Hkrati vas vabimo, da preberete tudi intervju z dr. Lunačkom v novi številki revije Narobe.

Avdio posnetek pogovora z dr. Lunačkom (prenos, 47MB) >>>

Intervju z dr. Lunačkom v Narobe >>>

Written By
More from Uredništvo

Naj se jebejo!

Anja Koletnik,  aktivist_ka za transspolnost Naj se jebejo! Z Anjo Koletnik, aktivistko...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja