Vsak glas je pomemben in šteje

ZaProstoreSvobode

ZaProstoreSvobodeObjavljamo celotno besedilo državljanske tribune Za prostore svobode, v katerem javnost pozivajo k spoštljivemu vodenju kampanj pred referendumom o Družinskem zakoniku in k udeležbi na referendum, kjer naj se vsak odloča po svoji vesti in po treznem premisleku.

Spoštovani tribunaši/ce, podporniki/ce.

Ob pričetku kampanje za referendum o družinskem zakoniku se državljanska tribuna Za prostore svobode na javnost obrača s spodnjim pozivom, ki smo ga naslovili tudi na medije. Prav je, da zanj iz prve roke izveste tudi vi.

Začenja se kampanja za referendum, ki smo mu v naši državljanski tribuni ves čas nasprotovali, saj se nam zdi ne le popolnoma nepotreben, temveč tudi škodljiv in potencialno nevaren. Ker pa se ima referendum kljub temu zgoditi, se obračamo na javnost z dvojnim pozivom:

1. Vse, ki bodo aktivno sodelovali  v kampanji, pozivamo, naj svoje javne nastope izvajajo spoštljivo do drugače mislečih in naj svojo kampanjo gradijo na dejstvih in racionalnih argumentih. Naj predreferendumski mesec ne mine zgolj v še bolj intenzivnem mimobežnem lajnanju že neštetokrat ponovljenih krilatic, temveč ga izkoristimo za kar se da produktivno soočenje različnih pogledov na problematiko. Naj na referendumu ne odločajo ideologije in demagogije, temveč racionalni argumenti in empirično preverljiva dejstva.

2. Sodržavljanke in sodržavljane pozivamo, da se udeležijo referenduma in na njem glasujejo po svoji vesti. To naj storijo po treznem premisleku, ki naj nujno vključuje tudi vprašanje, o čem bomo zares sploh odločali na referendumu (o pravici istospolnih partnerjev do posvojitev zagotovo ne). Če hočemo, da demokratična družba polnokrvno deluje, moramo svoje opraviti tudi njeni državljani. Vsak glas je pomemben in vsak glas šteje. Če svojih državljanskih pravic ne izvršujemo sami, namesto nas odločajo drugi.

V Državljanski tribuni Za prostore svobode smo glede referendumskega vprašanja odločeni: ker noben tip družine s potrditvijo v demokratičnih postopkih sprejetega družinskega zakonika ne izgubi ničesar, različne manj tradicionalne oblike družinskih skupnosti pa veliko pridobijo, predvsem pa, ker zakonik prinaša množico sodobnih in mestoma nujno potrebnih rešitev na številnih področjih družinskega življenja, ne vidimo prav nobenega razloga za nasprotovanje.

Po referendumu ne bo realnost družinskega življenja v Sloveniji nič drugačna: skoraj polovica otrok se bo še rojevala v tako imenovanih tradicionalnih družinah, druga polovica pa v izjemno raznoterih družinskih skupnostih. Ne glede na izid referenduma se položaj ‘tradicionalne družine’ ne bo niti v praktičnem niti v simbolnem smislu v ničemer spremenil. Osrednje vprašanje je le, ali bomo kot družba in država zmogli priznati legitimnost in enake pravice vsem otrokom in njihovim družinam.

Zato si predvsem želimo, da ob razglasitvi rezultatov ne bi bilo zmagovalcev in poražencev, temveč da bi bili dan po referendumu korak bližje odprti družbi, v kateri ne bo predpisanih edinih pravih načinov življenja, temveč bomo vsi lahko to, kar smo, če s tem le ne bomo ogrožali drugih.

Za prostore svobode!

Aleš Črnič, Nataša Briški, Simon Kardum, Valter Kobal, Alan Kacin

Written By
More from Uredništvo

Homoseksualnost in šola

Zveza društev pedagoških delavcev je pred kratkim organizirala okroglo mizo ob izidu...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja